Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Såg centrum för sjöfart

/

Annons

Kommunen äger den gamla ångsågen, ett landmärke med sin höga skorsten, intill Hälsinggårdsbryggorna. Vid årsskiftet flyttade nya hyresgäster in: Folke och Gunilla Nordlinder som driver Rederi AB Runn och Peter Hjelm som driver Strandvägens Marincentrum.

Folke Nordlinder har redan fixat ett fint litet museum på 6 kvadratmeter.

– Det finns ju inget sjöfartsmuseum vid Runn och jag hade bilderna och sjökorten hemma i lådorna, berättar han.

Intresset från allmänheten var stort under Runndagarna förra helgen, och många har lämnat in egna bilder, en hel del av dem tänker Folke förstora och ställa ut. Det lutar åt att även museet behöver förstoras. Lyckligtvis finns det ett förråd på 25 kvadrat som också kan bli utställningshall.

Här kan man se ångaren Faluns stäva in mot Slussen 1857, här finns bilder på gamla segelskutor som levererar råkoppar, nöjeslystna Slussenbor åker båt i fina sommarkläder och en tapper skara bygger Runns segelsällskaps stuga på Mellpa på 1920-talet.

På en bild från 1938 syns ångsågen. Här fanns en flygskolan, planen lyfte från vattnet eller isen, beroende på årstid.

Plåtslagaren Peter Hjelm har bytt inriktning och ockuperar de två hallarna med sitt marincenter. Två stora pontoner visar att han börjat bygga på en Runnflotte, en bobåt som kan ersätta landbaserade stugor. Han planerar också att hyra ut båtar, cyklar, mopeder och kanoter, i samarbete med Nordlinders.

En ny detaljplan för Hälsinggårdsbryggorna är på gång. Om kommunen ror den i hamn hägrar en kaj för rederiets två Slussbrudar, en båtmack, en gästhamn och mycket annat. Det blir även latrintömning för fritidsbåtar, något som tidigare saknats vid Runn.

– En taxibåt finns också med i planerna och redan under våren drar navigationskurser igång, berättar Folke Nordlinder.

Wahlmanssågen

1892 startade P Wahlmans Snickeri AB i Gävle en ångsåg, även kallad Hälsingstrands sågverk.

Enda resten av sågverket är ångmaskinhuset av tegel med sin höga skorsten.

På 1930-talet fanns byggnaden i en pannfabrik som ägdes av Erik Lundgren från Linghed. Han flyttade senare till Hävla bruk.

Andra verksamheter som funnit där tidigare: Borrföretag, bilverkstad och transportföretag.

Mer läsning

Annons