Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säfsnäs kyrkogård slår rekord

Annons

Kyrkogårds- och fastighetsförvaltaren Roland Persson, berättar att kyrkogården i Säfsbyn är först ut, före Grangärde och Grängesberg, med nyheten och om försöket slår väl ut tyder allt på att även dessa kyrkogårdar ska få en extra färgrik utformning.

Det hela handlar helt enkelt om att man låtit förse gravplatserna med dubbla blomsterlådor i plast, en sorts självbevattning.

- Vi gräver ned en plastlåda och inuti den placeras ännu en låda där blommorna är planterade, berättar han. Det innebär att det vatten som kommer lådorna vid ett regnväder inte försvinner ned i marken utan samlas upp i den nedre av lådorna.

- De planterade blommorna står alltid i vatten och vattnas alltså betydligt längre än de blommor som planterats på vanligt sätt, säger Roland Persson.

Det är en betydande skillnad på växtligheten vid de gravplatser som betjänas av lådorna än de som sköts enligt konventionell metod.

- Vi har grävt ned 450 lådor och till dags dato har vi hittat köpare till 20-talet utan att ha marknadsfört nyheten på något sätt, men sedan allmänheten gått här och kunnat konstatera föredelarna med blomlådorna har intresset ökat stadigt. Mycket talar för att en utvärdering som ska göras medför att det här systemet också blir aktuellt i Grangärde och Grängesberg.

Inte minst för personer som har långt till en gravplats som ska underhållas, och blommor som behöver vattnas, är det här en välkommen nyhet.

Det är inte bara utseendemässigt om den nya modellen har sina fördelar.

- Underlådorna står kvar i marken hela tiden, medan planteringen kan ske vid ett speciellt planteringsbord och efter det att blommorna satts på plats körs de ut och sätts ned på angiven plats. Det sparar många ryggar hos kyrkogårdsarbetarna, noterar Persson.

Visst kostar lådorna i sig en slant, men det är ett lättarbetad modell och den kostnad man har för lådorna kompenseras genom att man behöver plantera betydligt färre blommor för att få samma resultat ur växtlighetssynpunkt, säger Persson som har all anledning att se belåten ut när han tittar ut över en blommande nygammal kyrkogård i Säfsbyn.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons