Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säfsnäs får ytterligare en turist attraktion

Annons

Om allt går efter ritningarna kommer Säfsnäs att bli ytterligare en turistattraktion rikare.

Det handlar om en gammal tomt vid Skifsen som Dalarnas Museum har anmält intresse att göra en riksangelägenhet av genom att få platsen registrerad som fornlämning.

Anders Gottberg på länsstyrelsens kulturmiljöenhet har lämnat en anmälan om att göra fornminne av Skifsen, och dessutom tillskrivit riksantikvarieämbetet för bedömning, klassificering och eventuell registrering i fornlämningsregistret.

Området har besiktigats av Jenny Karlsson, Greger Bennström och Erik Dardel och som ytterligare information om värdet av att få fornminne av tomterna har man bifogat en artikel ur skriften "Finnmarken Förr Och Nu" där Lars-Olof Herou skriver om Skifsen på 1600-talet och därmed ytterligare belägger värdet av att rädda tomterna och en bit av finnmarkens historia.

Susanne Andersson i Fredriksberg är en annan hembygdskännare som arbetar för att skaffa Säfsnäs ytterligare en attraktion med fast förankring i bygdens äldsta historia.

Det aktuella området innefattar två åldriga gårdstomter om fyra respektive sex husgrunder, en brunn, en grund efter en smedja samt ytterligare tre husgrunder, en 23 meter lång bågformad stenmur, en färdväg samt 6-7 mindre odlingsytor med hak, terasskanter och röjningsrösen.

I hörnet av husgrunden efter smedjan finns också resterna efter en ässja.

Det är bara några av de blivande attraktionerna i området.

Säfsnäs Hembygdsförening har låtit sätta upp en skylt där man berättar att "Skifsen 7" anlades omkring 1620 och revs på 1940-talet. Sista arendatorn på platsen var Konrad Nilsson.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons