Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säfsen skjuter på hotellbygget

Annons

I Säfsen Resort pågår en kulturkrock mellan den gamla fackliga ägarens syn och den nya kapitalistiska ledstjärnan.

Hotellprojektet var långt gånget. Hotellet skulle ha byggts med begagnade moduler på 12-14 veckor men problemet var att hotellet skulle få direktverkande el och detta vill inte länsstyrelsen gå med på.

Länsstyrelsen som betraktar Dalarna som ett miljölän vill se en uppvärmning med exempelvis värmepump.

- Det ger en fördyring i miljon-klassen så vi får skjuta projektet till våren och se över finansieringen och driftsformen, säger Rosén.

Säfsen Resort arbetar mycket målmedvetet med att få fler entreprenörer och knoppa av verksamheter som kan jobba nära Säfsen Resort och utveckla verksamheten, eller sprida riskerna.

Den tiden är förbi då det fanns kapitalstarka ägare som kommun och fackförbund som kunde garantera finansieringen, något nytt bruk är det inte tal om att utveckla.

- Nej tvärtom. Vi behöver flera nya intressenter som kan tillföra verksamheter som kompletterar det vi redan har. Jag behöver leverera fler investerare, säger Rosén, som överlåter till historie-skrivarna att i en framtid bedöma om den nya vägen med mer entreprenader och avknoppningar är rätt eller fel.

- Nu har vi samarbete med ungefär tio olika entreprenörer. Ser vi till den totala sysselsättningen så handlar det om fler arbetstillfällen, inte färre. Men det innebär förändringar, säger Rosén.

Lars Månsson, ombudsman vid Hotell- och restaurangfacket berättar att det pågår förhandling om uppsägning av ett par anställda och i några fall ytterligare arbetstidsminskning:

- I vår bransch med så mycket svartjobb måste vi säga att Säfsen är ett seriöst företag för något sådant finns inte där. Men det är en stor kulturförändring på gång. Tidigare var det stort fackligt ägande och facken lade medvetet verksamhet som konferenser till Säfsen. Men nu är det nya premisser.

- Våra medlemmar är vana vid att ha en arbetsgivare som präglats av det fackliga tänkandet. Nu är det lönsamhet som är Säfsens ledstjärna. Det vi ser i Fredriksberg är en kulturkrock, säger ombudsman Lars Månsson som klargör att sista ordet inte är sagt om de trotjänare som det nu förhandlas om.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons