Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säfsen liftar med

Annons

Enligt Säfsen Resorts vd, Christer Rosén, ska den sänkta momsen komma skidåkarna till del.

- Vi har via vår branchorganisation Sveriges Lift och Anläggningsägares Organisation, Slao, länge kämpat för att få utförsåkning klassat som sport, inte transport. Skattefolket och politikerna har sagt att det är transport för vi transporterar folk.

- Men vadå. Utförsåkning är sport så nu känns det skönt att höra att juristerna i kammarrätten säger att det är sport, säger Christer Rosén.

Domen i kammarrätten kan leda till billigare liftkort i alla Sveriges skidanläggningar. Enligt domen ska alpin skidåkning i Sverige momsbeskattas som upplåtelse av idrottsanläggning, det vill säga med 6 procent.

Tidigare har alpin skidåkning klassats som transport i skidlift och haft en moms på 12 procent.

Skistar som drivit tvisten juridiskt för branschens räkning sedan år 2000 får tillbaka 140 miljoner i moms. Skistar äger och driver skidanläggningar i Sälen, Åre, Vemdalen och Hemsedal. Men domen kan överklagas av Skatteverket till och med den 10 oktober.

- Det skulle förvåna om inte Skatteverket överklagar. Men om inte så ska våra utförsåkare få detta tillgodo.

- Men jag kan i dag inte lova sänkta liftkortspriser. Vår situation är enormt pressad av elpriserna som skjuter i höjden. Säfsen förbrukar 5,2 miljoner kilowattimmar till att tillverka snö och köra anläggningarna.

- Men får vi tillbaka ett par miljoner så ska vi investera dem i bättre snötillgång. Vi ska göra allt för att våra kunder ska få del av detta, lovar Rosén.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons