Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säfsen investerar tre miljoner kronor

Annons

- Jag har även en förhoppning att vi till vintern ska kunna bygga ett lägenhetshotell med 80 bäddar, det som återstår är att hitta en finansiering, säger vd Christer Rosén.

För ett par år sedan presenterade Säfsen sina framtidsplaner och i dessa ingick det att ett lägenhetshotell skulle byggas och dessutom ett antal stugor. Den totala bäddlapaciteten skulle utökas med cirka 700 bäddar.

Det mesta är skjutit på framtiden och ett av skälen är regelverket för vilket stödområde Säfsen ska tillhöra.

Förslaget är att det ska vara stödområde B och det innebär att stödet till investeringar begränsas till maximalt 25 procent. Skulle det hamna i stödområde A skulle stödet vara maximerat till 35 procent.

-Det innebär en stor skillnad när vi söker finansiering till olika projekt och investeringar, säger Christer Rosén.

Han poängterar att dessutom är elen sex öre billigare i stödområde A.

Det arbete som närmast pågår är att delar av området ska få en planändring vilket innebär att det kan frigöras tolv tomter till privata hus.

- Trots att det kostar mycket att bygga nytt så finns det ett stort intresse bland privatpersoner för att bygga ett hus i Säfsen, framhåller Rosén.

Han har även en förhoppning om att planerna för bygget av ett lägenhetshotell ska falla på plats och det redan till kommande vinter.

Det handlar om färdiga block som ska flyttas från Borlänge till Säfsen. De har tidigare använts som utrymningslägenheter i Borlänge.

Husen kräver en helrenovering och ska dessutom byggas om för vattenburen värme med bergvärme.

- Det är direktverkande el i dem nu och länsstyrelsen ställde krav om att det fick det inte vara, berättar Rosén.

Flytten, renoveringen av husen och installation av ny värmeanläggning beräknas kosta cirka tio miljoner kronor.

När det handlar om planerna för den övriga ökningen av bäddkapaciteten till 700 bäddar kvarstår dessa.

- Bland annat finns det en stor efterfrågan på lite större stugor med 10-12 bäddar för exempelvis två familjer eller generationsboende.

- De vill även ha lite exklusivare boende med bland annat diskmaskin, men det är har vi lagt lite mer på framtiden, fortsätter Rosén.

Han tror inte att det är någon nackdel eftersom en för snabb utbyggnad skulle kunna ta bort lite av den familjära prägel som finns i Säfsen.

- Det skulle inte bli lika lätt för gästerna att få grepp på hela anläggningen, jag tror att det är bra att skynda långsamt.

Klart är att i sommar kommer de att investera i nya snökanoner och nya kompressorer, samt ytterligare en rad mindre investeringar till en sammanlag kostnad på tre miljoner kronor.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons