Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saddams vicepresident hängd

Annons

Saddam Husseins vicepresident, Taha Yassin Ramadan, hängdes strax före gryningen på tisdagen uppgav den irakiske premiärministerns kansli.

Ramadan dömdes till döden för mordet på 148 shiamuslimer. Han var den fjärde i Saddams regim som avrättades för morden.

Företrädare för premiärminister al-Maliki och för justitiedepartementet var med vid avrättningen tillsammans med en läkare, en åklagare, en domare och en av Ramadans advokater.

Ramadans advokat Badie Aref sade på måndagen att den amerikanska militären hade givit hans klient tillstånd att ringa sin familj före avrättningen.

Ramadans son Ahmad meddelade att hans far ska begravas i Tikrit nära Saddam Husseins grav.

Hängningen av Ramadan föregicks av internationella protester. Både FN och internationella människorättsgrupper har vädjat om att hans liv skulle skonas. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch saknas bevis som verkligen kopplar vicepresidenten till morden.

Beslutet om att skärpa Ramadans straff togs av en domstol i Bagdad i februari.

Ursprungligen dömdes Ramadan i november till livstids fängelse för sin inblandning i morden på 148 shiitiska män i orten Dujail i början av 1980-talet _ samma händelse som ledde till dödsdomarna mot Saddam Hussein, hans halvbror Barzan al-Tikriti och förre domaren Awad Hamad al-Bandar.

Den skärpta domen mot vicepresidenten föll efter ett överklagande.

69-årige Ramadan var vicepresident i Irak från 1991 till och med Saddams fall 2003.

TT

Mer läsning

Annons