Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sacrédeus strider om homovigsel

/
  • Odemokratiskt. Lennart Sacredeus säger att Ytterbergs uttalande om homovigslar i kyrkan saknar demokratisk förankring. Foto: Sten Widell/Arkiv.

Annons

- Kyrkostyrelsen har inte fattat något sådant beslut, säger Lennart Sacrédeus från Mora, riksdagsledamot för kristdemokraterna och ersättare i kyrkostyrelsen, som är kyrkans högsta ansvariga organ när Kyrkomötet inte är samlat.

I en intervju med TT i förra veckan sade Claes Bertil Ytterberg att Svenska kyrkans ledning säger ja till att homosexuella ska få viga sig i kyrkan, på samma villkor som heterosexuella par. Han vill inte kalla det äktenskap, som är förbehållet man och kvinna, utan han vill ha en ny samlevnadslag.

- Hur kan en enskild ledamot uttala sig för hela styrelsen när det inte finns något beslut? undrar Sacrédeus, som säger att många har reagerat.

- Vi är mäkta förvånade. Svenska kyrkan berömmer sig för att vara så demokratisk i motsats till präststyrda kyrkor. Vad säger detta om det demokratiska sinnelaget?

Hans Wallmark (m) ledamot i kyrkostyrelsen säger att det är korrekt att det inte finns något beslut men han är mindre förvånad över Ytterbergs uttalande.

- Jag tror att Ytterberg ligger rätt nära det som är en majoritetsuppfattning på kyrkomöte och i kyrkostyrelse. Men den är inte stadfäst, säger Wallmark, som liksom Sacrédeus inte hör till den majoriteten.

- Det här visar hur laddad och allvarlig denna fråga är och den är på inget sätt klar än, säger Wallmark.

Han anser att Svenska kyrkans linje hotar den ekumeniska sammanhållningen.

- Jag anser att kejsaren och makten alltid ska göra halt vid kyrkoporten, säger han.

(TT)

Mer läsning

Annons