Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saab-härvan växer

Annons

Frågetecknen blir bara fler om hur det gick till när stridsflygplanet Gripen hamnade i Tjeckien.

Enligt SVT:s Uppdrag granskning användes en agent som fick drygt 80 miljoner kronor i provision.

I måndags beslutade överåklagare Christer van der Kwast att inleda en förundersökning kring misstänkt mutbrott i samband med uthyrningen av 14 Gripenstridsflyg till Tjeckien 2004.

Det innebär att det nu pågår förundersökningar om misstänkta mutbrott i tre länder kring Saabs och brittiska partnern BAE Systems Gripenaffärer med Tjeckien. Sedan tidigare undersöker brittisk och tjeckisk polis sådana misstankar mot BAE när det gäller försöken att sälja 24 Gripenplan 2001.

Saab och BAE delade tidigare upp marknadsföringen av flygplanet mellan sig. BAE skötte kontakterna med Tjeckien. Samarbetet formaliserades i joint venture-bolaget Gripen International 2002, som Saab sedan 2005 äger helt och hållet.

Den omtalade leasingaffären gjordes upp mellan den svenska och den tjeckiska staten. Några lobbyister var inte inblandade, meddelar Försvarets materielverk (FMV) som förhandlade fram avtalet.

Uppdrag granskning kan visa att ett företag, Valurex, haft ett avtal värt 81 miljoner kronor för sitt arbete under förhandlingarna med leasingaffären.

Valurex har använt en österrikisk man under affären. Han anlitades tidigare av BAE Systems i samband med den misslyckade försäljningen 2001. Den gången skulle han ha fått en provision på flera hundra miljoner kronor.

Gripen Internationals vd Johan Lehander förnekar att det finns något avtal med Valurex.

Men mötesanteckningar som Uppdrag granskning tagit del av visar att Gripen International förhandlat om provisionen till Valurex eftersom företaget ansåg att den först var för hög.

Saabs informationsdirektör Helena Stålnert säger att Uppdrag gransknings program inte ger en korrekt bild av Saabs verksamhet.

TT

Mer läsning

Annons