Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så var sexlivet när de var unga

/
  • RFSU. Kerstin har kvar midjeväskan från 80-talet. Då var kondomer med smak det senaste.  Foto: Janne Eriksson
  • Minns tillbaka. Kerstin Bäck är föreläsare, stå-uppkomiker och före detta traversförare. Eva Kungsmark är lärare och före detta kommunalråd i Säter. Båda är födda på 40-talet, en tid då sex var både mer oskyldigt och tabubelagt än i dag.  Foto: Janne Eriksson

Annons

TV: "Vi visste inget om sex"

Året är 1959. Varken P-piller eller abort var tillåtet, men kondomer hade just börjat säljas i automater. För då 16-åriga Kerstin Bäck hände allt den långa sommaren 1959. Varma kvällar rullade mängder av bilar och motorcyklar in på Sveatorget i Borlänge.

- Om man fick åka med, då var man lycklig.

- Till slut fick jag åka med en kille på hans motorcykel. Efter tre månader var jag gravid. Jag var arton när jag låg på BB.

Eva Kungsmark var 23 år när hon fick sitt första barn.

- Men det var ren tur det inte hände tidigare.

- Jag hade massor av killar. Sällskap, som det hette. Men det var ett långt steg från det till sex. Framför allt för tjejerna. Man skulle helst låtsas att man absolut inte ville, fast samtidigt fanns det ett tryck på en att man skulle ha gjort det. Om en tjej frågade om kondom, då var hon för ivrig. Och då var det ingen klass på en.

Sex, säger både Kerstin och Eva, var helt på killarnas villkor.

Skulle ni vilja byta med unga tjejer i dag?

- Tjejernas skuld, den finns ju kvar, säger Kerstin. Och gränserna för vad som är normalt har tänjts ut.

- När jag var ung visste jag inte att man kunde ha anal- och oralsex, säger Eva. Tack och lov. Det fanns inga bilder på den tiden som visade sådant.

Både Kerstin och Eva ser 70-talet som en ljus tid. Då förändrades allt. Sexualitet blev en öppen njutning, från att ha varit förutsägbart och laddat.

- Jag hade vant mig vid att inte uttrycka någon egen lust, säger Kerstin. Inte sa man något om vad man ville. Men om man sa nej till sex, då blev killen förbannad.

Kerstin träffade sitt livs kärlek vid korvkiosken på Ovanbroparken i Borlänge. Då var hon 28 år och frånskild med tre barn. Tommy var 20 år.

- Nu har vi varit gifta i 32 år. Och det är fortfarande underbart. Lösningen är att leva med en jämställd man. Då blir det aldrig på bara den enas villkor. För sexualiteten är viktig. Den är bra. Men man ska vara försiktig.

Läs mer i fredagens tidning!

Mer läsning

Annons