Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så var det över - för den här gången

Annons

Ren och liksom nytvättad - det tedde sig stan tidig annandagsförmiddag.

Tystnaden var markant, några vilsna fåglar kunde plötsligt göra sig hörda igen och helgdagspromenerare tog sig med lätthet fram utan risk att snava över marknadsstånd och medvetet borttappade lotterivinster i ilsket plastrosa. Karuseller, knallar och sockervadd har lämnat Ludvika för den här gången.

Om du någonsin känt ett häftigt begär efter kitschigt sydda lampskärmar i sammatsklockemodell med vidhängande porslinsdocka, så bör lättnaden vara stor efter helgens marknad. Där fanns den osannolika skapelsen till försäljning, i sällskap med cd-skivor i volymer du inte visste fanns, en och annan häxinspirerad ansiktsmask i trä, kompletterad med överarbetade speglar i fejkad indianslöjdmodell och en och annan pall med ond-ande-besvärjarmentalitet.

Här fanns ett uns av silvrig sameslöjd som skön kontrast till plastiga krigsleksaker och mängder av smockrynkade minitoppar i Lolitastorlek. Sockervadden för året var blå, men den som bad snällt kunde få en mindre giftigt kristallvit sockerstrut med blänk av snälla värmande solstrålar.

Vädret startade sturskt, med hällande knattrande blött från mörka moln utan förvarning- men hejdade sig och blev vänligt omsorgsfullt utan större överraskningar.

Årets mest hisnande karusell var kanske den gungande, virvelvindssnurrande variant som vände upp och ned på modiga medtrafikanter. Lysmask-berg-och-dalbanan var söt, men lite för tuff för den som helst håller sig till milda, rara griståg i snigelfart. Som sig bör var dessutom lotterivinsterna större än året innan-och chokladhjulet fyllt av läckerheter.

Kvalitetsmässigt kommer årets Ludvika marknad aldrig att hamna på knallarnas topplista, men det verkade inte spela någon roll för de mängder av besökare som rörde sig runt bland marknadsstånd och karuseller i helgen.

Flanerade och småpratade, handlade, fikade och trivdes innan lugnet åter sänkte sig över stan.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons