Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så väljer du rätt simdyna

Annons

- Många av de här sakerna borde inte ens säljas. Det är bara leksaker, farliga leksaker, säger Mona Lisa Döbeln från Svenska Livräddningssällskapet och med 30 års erfarenhet som simlärare.

Med hennes hjälp har tidningen och testföretaget Consumer Content testat tolv olika flythjälpmedel.

Med högst skiftande resultat.

I testet har produkterna synats vad gäller kvalitet, hur varningstexten utformats, hur instruktionerna är och hur säkra simprodukterna är.

Testet absoluta värsting är simvästen. Den är både enkelt utförd och farlig.

- Den här lurar föräldrarna att tro att barnen är säkra, eftersom den liknar en riktigt flytväst, säger Mona Lisa Döbeln.

Hon kan inte nog poängtera hur viktig det är att barn som inte kan simma alltid har en vuxen med sig i vattnet.

- Det går inte att sitta på stranden och titta. Det finns tyvärr allt för många exempel på drunkningsolyckor där föräldrarna suttit på stranden och tänkt på annat, säger Mona Lisa Döbeln.

Ett annat stort problem är nedkylning. Det har inte blivit bättre av de flytande baddräkter som marknadsförs allt mer aggressivt.

- För varje tio minuter som ett barn är i 20-gradigt vatten kyls kroppen ner en grad. Och när man tappar temperatur blir man stelare och får det alltså svårare att rädda sig ur en situation. Därför är det lurigt att simbaddräkterna kommer från Australien med ett helt annat klimat än här, sägerMona Lisa Döbeln.

En märklig sak med flera av de enklare flythjälpmedlen var den reparationsplast som fanns med i paketet. Det står att den är både brandfarliga och hudirriterande.

- Ofattbart att ha brandfarligt material i något som kanske ligger i solen.

Mer läsning

Annons