Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så undviker du farorna i sommar

/

Annons

Kräkningar, diarréer och ont i magen förvandlar den mest gemytliga semestern till en sommarplåga. Så för att undvika att till exempel drabbas av matförgiftning är det bäst att se upp... med det mesta.

Det tar till exempel bara 20 minuter för antalet bakterier i maten att fördubblas vid en temperatur på 37 grader. Om man misstänker att man blivit matförgiftad ska man anmäla det till miljökontoret.

Hittills i år har det kommit in en anmälan i Borlänge, för bara några dagar sedan.

- Om vi får in fler än två anmälningar från samma ställe samma år kollar vi upp det lite mer, förklarar miljöinspektör Tobias Eriksson och tillägger att de då även tar prover från det aktuella matstället.

Att man bör vara försiktig med rå fisk, råa skaldjur och bufféer i sommartider brukar man ju bli inpräntad, men visste du till exempel att stekt ris kan innehålla gift från en bakterie som ger matförgiftningssymptom?

Bakverk, såser, dressingar, smörgåsar och konserverad skinka kan också innehålla gift, liksom tillagat kött, fågel eller fisk som återuppvärmts. Även vissa virus kan ge förgiftning.

Om man blir matförgiftad brukar symtomen komma en till sex timmar efter måltiden. Insjuknandet blir oftast dramatiskt och man blir ofta väldigt illamående och får kräkningar, diarréer och ont i magen.

Och i värsta fall kan det ta ganska långt tid innan det släpper. Förutom otjänliga livsmedel finns det en hel del annat som man kan råka ut för i sommar som solsting, bett och allergier.

Dessutom bör inte män konsumera mer än 24 gram alkohol per dag. Motsvarande mängd för kvinnor är 12 gram. Och ett hett tips i det ruggiga sommarregnet är att åtminstone ta två alkoholfria dagar i veckan.

Fakta: Några av sommarfarorna

  • Fästingar kan bland annat överföra borrelia och TBE-virus. Har fästingen satt sig fast ska den tas bort så fort som möjligt.
  • Blir man ormbiten ska man till sjukhus för kontroll av vätskebalans och blodtryck samt för stelkrampspruta.
  • Gräspollen avhjälps med receptfria nässprayer med kortison.
  • Det är viktigt att hålla sig i skuggan, ha någonting på huvudet och att dricka mycket annars kan man få solsting.
  • Under sommaren ökar även spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar.

    Mer läsning

    Annons