Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så stor är din del av skulden

Annons

Att dra långtgående slutsatser av de siffror som Dagens Industri publicerade i veckan är vanskligt.

Den avgörande frågan är vad kommunen har använt pengarna till. Har man investerat i framtiden och satsat rätt är en hög skuldsättning en garanti för en god utveckling framöver.

Lever kommunen på "rost och röta", det vill säga låter bli att underhålla skolor med mera, satsar ingenting på att näringslivet ska utvecklas och så vidare, kan man visserligen ha låga skulder och borgensåtaganden, men har heller inga större framtidsutsikter utan riskerar istället en ordentlig smäll framöver.

Av landets 288 kommuner har Skellefteå den största skulden (direkta skulder, avtalspensioner och borgensåtaganden) med 131 111 kronor per invånare. Därefter följer Linköping och Stenungsund.

Minst skulder har Vallentuna, 24 676 kronor per invånare. Därefter följer Täby och Skinnskatteberg.

Av listan framgår att den gamla skiljelinjen mellan rika kommuner i södra Sverige och fattiga i skogslänens inland inte gäller här. Inte heller om vi enbart ser på Dalarna. Däremot kan man ana att stora strukturomvandlingar inom näringslivet spelar en roll.

Åtta av länets 15 kommuner ligger i den mest skuldsatta tredjedelen av landets kommuner. "Värst" är läget i Borlänge. Därefter följer Falun, Smedjebacken, Avesta, Mora, Ludvika, Malung och Hedemora.

Borlänge till exempel har satsat mycket pengar inte minst på omstruktureringar, något som redan ger nya jobb med mera.

Smedjebacken har också fått satsa mycket för att parera svårigheter i gamla företag och bygga en framtidsstruktur. Här börjar vi nu så smått se resultaten i form av nya företag och jobb.

I den tredjedelen av landets kommuner som är minst skuldsatt finns två dalakommuner: Säter och Gagnef. Att gagnsingar är försiktiga pengar kan förstås vara en delförklaring. Men egentligen handlar det nog mera om att länets två minsta kommuner har stor arbetspendling till grannkommuner, och förhållandevis ung befolkning som betalar bra med skatt.

I mittfåran i landet finns Leksand, Rättvik, Orsa, Vansbro och Älvdalen.

De första tre är som bekant de dalakommuner som just nu upplever den bästa skjutsen framåt såväl inom näringslivet som i

fråga om inflyttning.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons