Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så slår strejken i kommunen

Annons

Det nalkas storstrejk i Ludvika. På måndag utökas med största sannolikhet Kommunalfackets strejk och det innebär att allmänheten kommer att drabbas hårdare än tidigare.

Hittills under konflikten har Kommunalfacket sagt att man har känt allmänhetens stöd för sin strejk och sina krav. Frågan är om det stödet finns kvar efter måndagen. Då väntas nämligen storstrejken bryta ut.

I Ludvika ansluter 500 kommunalarbetare till den redan pågående konflikten. Följderna blir bland annat att ingen sophämtning kommer att ske, ingen skolmat kommer att serveras och inga fotbollsmatcher kommer att spelas på de kommunala idrottsplats-erna.

- Många har tyckt att strejkåtgärderna har varit ganska lama. Fram tills nu. För nu kommer många att märka av strejken, framför allt när det gäller skolan och barnomsorgen, säger Marit Örngård, vice ordförande vid Kommunalfacket i Ludvika.

Här är de områden som berörs:

Barnomsorgen - kökspersonalen och barnskötarna strejkar. Det innebär att barnen inte serveras någon mat. De får ta med mat, men om de får värma den på plats bestäms vid respektive skola.

- Det beror på hur det ser ut vid respektive skola. Om kökspersonalen brukar låsa upp går det inte att komma in i köket under strejken, säger Marit Örngård.

Skolorna - all måltidspersonal vid samtliga kommunala skolor, även de under VBU, kommer att gå ut i strejk.

Kultur och fritid - kommunala anläggningar som till exempel Folkets hus, Hillängen, badhuset i Grängesberg, Sporthallen och idrottsplatsen kommer att stängas.

Tekniska förvaltningen - all sophämtning ställs in och eftersom Björnhyttans soptipp stängs går det inte att själv åka och lämna soporna. Dessutom kommer det att bli ont om personal vid Gonäs reningsverk då maskinisterna går ut i strejk.

STEFAN PERSSON

Mer läsning

Annons