Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska viltolyckorna minska

Annons

Olycksinformationen ingår i den riksomfattande kampanj som pågår under veckan och som anordnats av polisen, naturvårdsverket, NTF, SOS alarm, Vägverket, Bilprovningen, Jägarförbundet, Jägarnas riksförbund och älgskadefondsföreningen. Tillsammans bildar de SES som står för trafiksäkerhet och eftersök i samverkan.

Strax söder om Strömsheden hade en viltolycka simulerats och vid rastplatsen några hundra meter söderut väntade poliserna Erik Olsson och Camilla Wanfors tillsammans med eftersöksjägarna Kent Isaksson och Håkan Engman på att få ställa frågor till den södergående trafiken som vinkades in till rastplatsen av polisen.

Bilisterna får svara på en enkät om vilka observationer som de gjort vid den simulerade vilt-olyckan och hur de reagerade på de varningsanordningar som fanns utsatta, berättar polismannen Erik Olsson.

- Det brukar börja nu och pågå fram tills det börjar att ljusna på vårkanten, säger jägaren Kent Isaksson som fungerat som eftersöksjägare under de senaste åren.

Han berättar om hur han i julas var ute i 18 timmar för att leta efter trafikskadat vilt.

- Det ringde hela tiden och det vara bara att ge sig iväg till nästa olycksplats.

Utöver enkäten delades markeringsband ut som ska användas till att markera ut de platser där ett djur blivit påkört.

- Många djur får ligga och plågas om inte olyckan anmäls till polisen eller att olycksplatsen inte har markerats, säger jägarna.

Markering av platsen och en bra vägbeskrivning är många gånger en förutsättning för att de ska kunna genomföra ett effektivt eftersök. Många timmar kan sparas om de slipper att leta efter olycksplatsen som ibland kan vara flera kilometer från vad som uppgivits. Om de speciella markeringsremsorna saknas så duger det bra med en plastkasse eller något annat som knyts upp vid vägkanten.

Enligt lag är den som kör på ett djur skyldig att markera platsen och att anmäla olyckan till polisen på larmnummer 112.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons