Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska vi ta hand om sjukvården i framtiden

Annons

Våra gamla, som blir fler och äldre, har också rätt till god medicinsk omvårdnad och vi som är däremellan, och förhoppningsvis har mindre behov av vårdens tjänster, ska också kunna känna oss trygga och veta att det finns hjälp när den behövs.

Den hälso- och sjukvård vi socialdemokrater vill ta ansvar för ska bygga på tre områden och mål som vi är övertygade om att det finns en bred uppslutning kring:

Ekonomi i balans.

Hög tillgänglighet.

Väl fungerande personalsituation.

På samtliga dessa områden avser vi att göra kraftfulla insatser under de kommande åren. Arbetet har redan börjat och grundbulten är att komma till rätta med ekonomin. Om inget görs kommer landstinget Dalarna för år 2005 att ha ett underskott i hälso- och sjukvården på närmare 500 miljoner kronor.

För att landstinget ska nå en ekonomi i balans krävs tre saker:

Vi måste bryta ökningen i kostnadstakten. Den är i dag cirka åtta procent årligen och måste ned till högst 4,5 procent. Den inbromsningen måste ske redan i år.

Vi måste sänka den totala kostnaden för hälso- och sjukvården.

Vi måste öka intäkterna i hälso- och sjukvården.

Vi kommer i år att besluta om en skattehöjning på 80 öre. I dag ligger vår landstingsskatt under medellandstingets. Det är en trubbig jämförelse men visar ändå att det inte är orimligt att utnyttja vår beskattningsrätt för att stärka inkomsterna.

Vi vill också göra förändringar i verksamheten så att den sänker kostnaderna. Redan i år avser vi att minska kostnaderna med 30 miljoner kronor. Det handlar då om åtgärder i alla delar av verksamheten; vid vårdcentraler, på sjukhusen inom de olika specialiteterna, inom ledning och administration.

Till hösten kommer vi att redovisa vilka åtgärder som ska vidtas under 2004 för att minska kostnaderna med 80 miljoner kronor. Liknande redovisningar kommer att göras de kommande två åren.

En första invändningen mot detta program är: har vi inte ett tillräckligt högt skattetryck? Kommer inte en skattehöjning att betyda att fler människor lämnar Dalarna?På den första frågan svarar vi: "Ja, vi har ett högt skattetryck i Sverige men vad får vi för det?"

På den andra fråga svarar vi att det inte finns någon undersökning som hittills har kunnat redovisa några samband mellan skattetryck och utflyttning. Däremot tror vi att en god hälso- och sjukvård, i kombination med Dalarnas övriga dragningskraft, är ett bra argument för inflyttning.

Ett dilemma i arbetet med att organisera en offentligt styrd och finansierad sjukvård är att behoven är växande samtidigt som de medicinska möjligheterna hela tiden ökar. Utvecklingen är alltså kostnadsdrivande på flera kanter.

Som ansvariga politiker skulle vi kunna säga: "Hit men inte längre" och erbjuda en reducerad sjukvård till en lägre totalkostnad. Resultatet av en sådan politik skulle bli att den enskilda plånboken avgör vem som får den förstklassiga vården. En sådan politik tänker inte vi medverka till.

Förstärkning av finanserna, förändringar i organisationen, temporära reduceringar av tillgängligheten samt en god vardagshushållning med ekonomin. Det är de åtgärder vi kommer att vidta för att nu och i framtiden få en väl fungerande hälso- och sjukvård för Dalarnas befolkning.

ALF JOHANSSON

Mer läsning

Annons