Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska vi sortera soporna nästa år

Annons

Nuvarande renhållningsregler togs av kommunfullmäktige 1996. De är inte anpassade till en mer seriös källsortering och de lagar och regler som finns idag. Miljöbalken till exempel trädde i kraft 1999.

Vanligt i Mora i dag är att i stort sett alla sopor åker ned i en plastpåse under diskbänken och därefter till soptunnan, vilken sopbilen tömmer regelbundet för att köra innehållet till värmeverket.

Där återvinns de osorterade soporna för fjärrvärmen genom förbränning.

- Men vi ska enligt nuvarande regler sortera en hel del i dag också, plastförpackningar, typ ketchupflaskor, till exempel. För dem har vi redan betalat återvinningen när vi köper dem i butiken, säger Anna Andersson.

Ganska många Morabor har också egna komposter redan i dag, och får rabatt på sopräkningen.

Från nästa år ska i stort sett alla hushåll, som inte har hemkompost, lägga sina matrester, kaffesump och vissna blommor i en brun plastbehållare och övriga hushållssopor i en grå behållare. För att hantera det komposterbara avfallet inomhus får hushållen en mindre plastkorg där en speciell papperspåse, som tål väta, placeras.

- Den som har hemkompost slipper kostnaden för den extra behållaren för organiskt avfall. Hur taxan ska se ut kommer att beslutas senare. Helt klart är att det kommer att bli dyrare för dem som vill fortsätta som de gör idag, och slänga soporna i en och samma tunna, säger Anna Andersson.

Tidsplanen bygger på att kommunfullmäktige ska kunna fatta beslut 28 november, samt att reglerna ska kunna tilllämpas nästa år.

Innan dess ska allmänheten få säga sitt. Förslaget finns utställt i Mora kulturhus, i Venjans kommunalhus, i biblioteket på Sollerön och i Våmhus bibliotek. Ett informations och samrådsmöte kommer att hållas i Moraparken på onsdag kväll.

Anna Andersson hoppas att Moraborna ska ta emot förslaget positivt.

- Folk vill gärna källsortera. Att några inte gör det beror inte på ovilja, utan på okunskap. Det handlar om att lämna en så bra miljö som möjligt till kommande generationer, säger Anna Andersson.

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons