Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska supandet minska

Annons

Konsumtionen av alkohol i Sverige uppgick under 2003 till 10,3 liter ren sprit per invånare över 14 år. Det framgår av den utredning som riksdagsledamot Kent Härstedt (s) har genomfört åt Alkoholinförselutredningen.

Enligt utredningen representerar den siffran en ökning på 29 procent sedan 1996 och drygt fyra procent sedan 2002. Under det första halvåret 2004 har siffran ytterligare ökat, och skulle på årsbasis bli 10,6 liter - detta trots att systembolagets försäljning har minskat.

Härstedts utredning presenterar också en rad åtgärder, som bör vidtas för att komma till rätta med den ökande reseinförseln och den illegala handeln av alkoholhaltiga drycker.

För att bryta trenden med ökande reseinförsel föreslår utredningen att skatten på sprit sänkts med 40 procent från den 1 januari 2005.

Utredaren vill också höja straffskalorna för de grova brotten enligt alkohollagen till som högst sex års fängelse och som lägst sex månaders fängelse. För olovligt innehav av alkoholhaltiga drycker föreslås en höjning från böter och fängelse i högst ett år till böter och fängelse i högst två år.

Utredningen föreslår också att två grupper av poliser och tulltjänstemän - totalt 35 personer - i Skåne och Stockholm ska tillsättas för att enbart arbeta med frågor som rör den illegala handeln med alkohol.

För att underlätta polisens arbete med den del av den illegala handeln som vänder sig mot ungdomar föreslås en införsel av förvaringsförbud för alkohol i butikslokaler. Överträdelse av denna lag ska, liksom överträdelse av förvaringsförbudet på restauranger, klassas som olovlig dryckeshantering. I samband med detta ska kravet om att innehavet ska vara i uppenbart syfte att sälja alkoholen tas bort.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons