Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska sjuktalen pressas

Annons

Vintheimer understryker att många av de socialanställda tillhör ålderskategorin 50+. Många har det slitsamt på jobbet. Så egentligen är det inte så konstigt att sjuktalen skjuter i höjden. En satsad halvmiljon under ett år ska förhoppningsvis få kostnaderna i samband med sjukfrånvaro att sjunka flerdubbelt för socialförvaltningen.

Det är Arbetsmiljöservice på Majorshagen som initierat motionsidén. Sociala bjuder varje anställd på en halvtimmes motion i veckan. Resterande halvtimme står de anställda för själva.

I måndags inleddes hälsotesterna för tillvidareanställda och långtidsvikarier. Runt 400-500 personer beräknas vara med i projektet. Om ett år ska grupperna testas igen. Då är det upp till bevis som gäller, och som grädde på moset ska 50 000 kronor i prispengar fördelas.

- Det här är positivt, säger Berit Eriksson, som avverkade tvåkilometersslingan i går. Dels att få upp konditionen och dels att få ned rökningen. Den ska helst bort. Rökningen är största boven i dramat.

Även Barbro Skoglund ser positivt på hälsosatsningen, men hon tycker att arbetsgivaren borde ha "bjussat" på en timme i veckan.

- Det sporrar att veta att man ska bevisa om ett år att konditionen är bättre.

Sluta röka?

- Nja, säger Barbro tvekande. Det är ju den enda lasten man har.

Även Sören Vintheimer har för avsikt att delta i projektet. Hans ambitioner är ganska stora. Dagens 111 kilo i kroppsvikt ska minskas med 20 kilo, eller som han säger:

- Det var 30 kilo sedan jag var brevbärare.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons