Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska säsongsanställda kunna arbeta året runt

Annons

- Det här är nytt för oss och det kräver utbildning men vi räknar med att skyddsmattorna ska ge arbete åt fem-tio personer i den här regionen, förklarar Ulf Bjur på Skanska.

Tillverkningen ska ske i Skanskas lokal i Vansbro.

Skanska förklarar att tanken med tillverkningen är inte i första hand är att tjäna pengar utan att kunna hålla anläggningsarbetarna med arbete året runt.

- Det här är ett lysande exempel, tycker Oskar Lundgren på arbetsförmedlingen i Vansbro. Oskar är ledare för pilotprojektet om säsongsarbetslösheten inom anläggningsindustrin.

Projektet berör Vansbro, Rättvik och Orsa, tre orter som har förhållandevis hög säsongsarbetslöshet.

Problemet för staten är förstås att det här kostar mycket pengar och för branschen är det också ett problem då det blir svårt att locka unga till de här jobben, nu är en stor del av anläggningsarbetarna 55 år och äldre.

Oskar Lundgren som arbetat med säsongsarbetslösa några år konstaterar att det varit svårt att få dem att söka andra arbeten över vintern, de måste alltså bli mer aktiva då det gäller att hitta andra lösningar än att gå och stämpla.

Det enklaste vore naturligtvis att även anläggningsarbetarna fick arbete året runt.

Oskar Lundgren konstaterar att mycket beror på beställarna av markarbeten.

80 procent av anläggningsjobben betalas med skattemedel genom kommuner, banverk och vägverk som beställer arbeten av privata entreprenörer.

- Många företag litar på att de kan skicka hem gubbarna i november och ringa in dem igen till våren.

Oskar tror att beställarna genom bättre planering och tidigareläggning av upphandlingarna kan förlänga säsongen och en del arbeten som nu hastas fram skulle kunna utföras också på vintern.

Han ska arbeta med det här projektet till den 30 juni 2005.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons