Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska nya Tallenleden se ut

Annons

Nu verkar det ha lossnat och projektledaren Kjell

Söderlund hoppas att bygget ska kunna vara igång i maj nästa år. Tidningen kan i dag visa hur den nya motorvägen kommer att förändra infarten till Falun.

- Vi har fått muntligt OK med länsstyrelsen om inkapsling av markavfallet från gruvan, säger Kjell Söderlund.

Innan Vägverket kan inleda anbudsförfarandet för bygget av den nya vägen måste projektets arbetsplan godkännas. Arbetsplanen är de juridiska handlingar som gör ett vägbygge lagligt. Och det är just vid godkännandet av arbetsplanen som Tallen - gruvan bygget har fastnat.

Men nu verkar en öppning vara på gång. Enligt Kjell Söderlund finns i dag en muntlig överenskommelse med länsstyrelsen om hanteringen av avfallet från gruvan, och diskussionerna med stiftelsen Stora Enso och kommunen har avlöpt väl.

- Om vi kommer överens med Stora Enso så skickar vi arbetsplanen till länsstyrelsen för ett yttrande. Får vi OK där blir det Vägverkets huvudkontor i Borlänge som sedan fastställer

arbetsplanen, säger Kjell Söderlund.

Planerna för den nya vägen mellan Tallen och gruvan innehåller flera spännande nyheter. Förutom att det blir fyrfilig väg längs hela sträckningen kommer en helt ny trafikplats att byggas vid Tallen med bro över motor-vägen, nya på- och avfarter och anslutning till den redan påbörjade tallenleden.

Vidare finns en upphöjd rondell med i planerna, förlagd vid dagens avfart till Pilbo och nedre Gruvriset. De tillfartsvägar som finns idag, till exempel till Samuelsdal, kommer att byggas om med broar och moderna trafikplatser.

Tre fastigheter längs med dagens sträckning kommer behöva rivas och mer mark behöver tas i anspråk. Eftersom hela området faller under Falu kommuns detaljplan så är det kommunens avsvar att tillhandahålla mark och köpa upp de rivningshotade fastigheterna.

För att spara tid har Vägverket redan börjat med att färdigställa bygghandlingarna, trots att inte de juridiska dokumenten är undertecknade ännu. Bygghandlingar är alla ritningar, mätningar och annan information som entreprenören behöver för att kunna genomföra bygget.

- Vi är klara till 80 procent. Vi räknar med att vara helt klara med bygghandlingarna vid månadsskiftet november/december. Sedan är det här ett så stort och komplicerat projekt att vi måste annonsera anbudsförfarandet till alla EU:s företag vilket gör att det hela tar längre tid, säger Kjell Söderlund.

Vägen mellan Falun och Borlänge har länge varit en farlig och hårt trafikerad sträcka. Det är därför framförallt på grund av trafiksäkerhets- och framkomlighetsskäl som den nya vägen byggs.

DAVID AHLIN

Mer läsning

Annons