Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska mc-gängen stoppas

Annons

Han ingår i den grupp av poliser från sex län som tillsammans med Rikskriminalpolisen och kriminalens underrättelsetjänst samlar information om de mc-gäng som är prioriterade.

- Vi spanar på mc-klubbar i Borlänge, Falun, Hedemora, Ludvika och numera även i Mora, säger polismannen.

- Av naturliga skäl kan vi inte berätta exakt hur vi arbetar, men vi spanar och arbetar med störning så mycket vi kan.

Vad menas med störning?

- Det kan vara när vi kontrollerar fordon och förare i närheten av klubbarnas lokaler. Vi kan även stoppa dem på andra ställen och göra kontroller av nykterheten.

Är ni uniformerade?

- Både ja och nej. Det går inte att spana effektivt iklädd uniform och med en målad polisbil.

- Men det är viktigt att polismålade bilar syns i området kring klubblokalerna. Både för att störa de som vistas där och för att de som bor i närheten ska känna trygghet.

Vad händer i Hosjö när undersökningen är klar?

- De som bor i Hosjö behöver inte vara rädda. Även om de inte ser någon polisbil så kan vi finnas i närheten.

- Vi arbetar ju för att få bort klubben från de hyrda lokalerna. Hur det ska gå till kan jag inte berätta, säger polismannen.

Han och andra poliskällor tidningen talat med har munkavle när det gäller den pågående mordutredningen och vilken bevisning som hittills kommit fram.

Polisen arbetar med både inre och yttre spaning och fortsätter den tekniska undersökningen av brottsplatsen i klubblokalen i Hosjö.

Flera personer har redan hörts om händelser före och efter söndagsdygnet då det grova våldsbrottet inträffade.

- Vi spanar och lyssnar på flera platser i landet för att komma åt information som kan vara värdefull för mordutredarna i Dalarna, säger en polisman i ett annat län.

Måste ni berätta om ni kommer till Dalarna?

- Det är ju en regel att göra så. I vart fall för högsta polisledningen i Falun. Men bränner det till kan ju ingen hindra oss att köra över länsgränsen och berätta senare att vi är på plats för att göra nytta.

- De kan bli så när vi följer knarkhandlare eller andra som är misstänkta för grova brott som ger långa fängelsestraff, säger en spanare.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons