Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska hörapparaterna betalas

Annons

Gratis hörapparater har redan införts. Men trots detta är det inte klart hur detta ska finansieras. Cirka 5 miljoner kronor fattas.

Landstingsstyrelsen anser att dessa pengar kan tas från det överskott som uthyrning och försäljning av hjälpmedel gett. I fjol var överskottet cirka 13 miljoner kronor, pengar som fram till nu betalats tillbaka till kunderna, det vill säga hälso- och sjukvården och kommunerna.

Men de borgerliga partierna protesterar.

Moderaterna anser att finanseringen borde vara den som hjälpmedelsdelegationen föreslog, nämligen höjning av patientavgifter.

Kristdemokraterna, folkpartiet och centern reserverade sig också mot beslutet.

Kd och fp föreslog att de 5 miljonerna skulle fram genom en besparing på central administration och bidragsgivning.

- Finansieringen är inte säker. Det finns inga garantier för att återbetalning till kunderna kommer att vara möjlig även i framtiden. Och det här beslutet innebär ju i praktiken att driftstyrelsen får stå för de fria hörselhjälpmedlen. Finns det ett överskott inom hälso- och sjukvården bör de pengarna gå till att korta köer i stället, säger Birgitta Sacrédeus, kd.

- Jag tycker det verkar märkligt att man plötsligt hittar pengar som inte fanns när budgeten togs. Vår reserveration ska mest ses som en markering mot detta, säger Jaak Kerstell, c.

Landstingsstyrelsens ordförande, Christer Wahlbäck, pekar på att man också har en alternativ finansiering i form av ett sparpaket för landstingsstyrelsen.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons