Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska fiskdöden bekämpas i Dalsjön

Annons

Dalsjön är en sjö som ligger ganska lågt och vackert och på jordbruksmark. Det är jordbruket som gjort att sjön successivt blivit sämre och sämre med algblomning och fiskedöd. Sedan åt- skilliga år är dock åkrarna runt om sjön endast avsedda för vall. Spannmålsodlingen är mer eller mindre försvunnen.

- Av gamla papper har vi kunnat utläsa att sjön under 1800- talet var någon meter högre. Byborna gick samman och gjorde ett utdikningsarbete och sjön sjönk.

I Dalsjön finns det gott om fisk, gädda, mört, aborre och sutare. Den största gäddan som tagits upp ur sjön vägde runt sju kilo.

Under gårdagen när man borrade och mätte djupet i sjön visade det sig att mitt i sjön går en fåra som är mellan 4 och 4,5 meter. Bottnen har ett dylager och det är detta man vill försöka hålla i schack med en luftpump.

Hur lång tid sjön behöver för att helt återhämta sig vet ingen i dagsläget. Det kommer dock att ta ett eller annat år.

Finansieringen av luftpumpen är heller inte klar. Byföreningen och markägarna har dock en bra dialog med länsstyrelsen och kommunen så man hoppas att restaureringen kan börja bara isen försvinner.

Dalsjön har både in- och utlopp och vid ett inlopp är isen borta och dit flyr fisken för att få syre. Gäddorna verkar i år ha det extra svårt då man redan tagit upp åtskilliga gäddor som dött av syrebrist.

Om sjön blir bättre och bättre har byborna planer för sjön i fortsättningen. Intresset för att fiska gädda bland sportfiskarna är stort.

- Skulle sjön bli friskare så kanske det vore något att satsa på, säger byborna i Dalsjö.

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons