Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Borlänge bli tryggare

Annons

En stad med hög kriminalitet.

Det var vad som kännetecknade Borlänge för ett par år sedan. Då tog kommunen krafttag och utformade ett program mot den skenande kriminaliteten, vilket gav omedelbara resultat.

Brottsligheten sjönk och stämpeln på Borlänge som brottsstad bleknade. I statistiken speglades framstegen år efter år och som exempel så sjönk brottsligheten i Borlänge från november 2005 fram till november månad i år med 16 procent.

- Sedan händer det här. Sex rån på en helg. Det är naturligtvis inte bra, säger Kenneth Persson, ordförande i det lokala Brottsförebyggande rådet, BRÅ, som omedelbart kommer att agera.

Redan innan rånen inträffade fördes diskussioner i kommunen om att inrätta en tjänst för en person, som på hel- eller deltid ska arbeta med drogförebyggande insatser. Mot ungdomar och skolor. Nu, i den situation som uppstått, kommer lokala BRÅ att prioritera inrättandet av tjänsten.

Det är genom polisens utredningar av liknande brottslighet ett känt faktum att personer som begår den här typen av brott ofta har drogproblem. Och när de begår brotten är de i regel påverkade.

- Därför tror jag att drogförebyggande arbete och behandlingsinsatser kommer att göra skillnad, säger Kenneth Persson.

Frågan om den nya tjänsten kommer att tas upp på nytt i BRÅ under nästa vecka. Sedan förs den vidare till finansutskottet, där Kenneth Persson är ledamot.

- Det här blir en sak som jag ska driva, lovar han.

För ett tryggt Borlänge. Vilket staden i det nu uppkomna läget inte anses vara.

- Vi kan aldrig bli helt fria från brott, men de kan minimeras. Därför kan vi inte misströsta. Vi måste gå vidare, säger han.

Drogförebyggande arbete är ett av flera steg på vägen.

LINDA SOLUM

Mer läsning

Annons