Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska barnen få ett rikare sommarlov

Annons

Barn- och utbildningsavdelningens ledningsgrupp, chefer för förskola, grund- och gymnasieskola, vuxenutbildning, kultur, fritid, musik och kost, har diskuterat framtiden under en vecka i Trängslet. Nu jobbar de gemensamt för att få ett mer varierat utbud av aktiviteter för Älvdalens skolbarn under sommarloven. Sommarpaletten kallas projektet.

Fritteverksamhet i Mellbystrand, läs- och skrivarveckor sommarskola för dem som behöver är några av ingredienserna.

- Det är en lyx att för en gångs skull inte bara se till de akuta be-hoven, utan kunna unna sig att se framåt och skapa visioner om hur man vill att det ska vara, sä-ger en entusiastisk skolchef, Ste-fan Linde, efter Trängsletveckan.

- Vi har sedan tidigare fot-bollsskola, simskola och rid-läger under sommarlovet, och det ska vi fortsätta med. Men eftersom inte alla barn vill spela fotboll, så ska vi också försöka ordna läs- och skrivarveckor, eventuellt med hjälp av elever som är duktiga, som får lära sina kamrater. Det ger dem som hellre vill ha intellektuell sti-mulans en chans till en vettig verksamhet, säger Stefan Linde.

Denna aktivitet kan komma igång nästa år.

Sommarskola för högstadie-elever som vill och behöver läsa lite extra och inte har fått godkänt i ett eller flera kärnämnen är också en verksamhet som planeras och till denna verksamhet har elever redan anmält sig i alla tre kommundelarna.

- De får omkring 14 dagars enskild undervisning för att kunna höja sina betyg. Till nästa år ska vi se om det går att utveckla det, så att elever som är bra på till exempel matematik kan lära sina kamrater och kanske ha det som sommarjobb.

- Vi ska också fundera på om vi kan flytta en del av fritteverksamheten till Mellbystrand under ett par veckor. Det skulle ge de barn som inte har möjlighet att komma iväg någonstans på sommaren en chans.

Stefan Linde menar också att utökningen av sommaraktiviteterna inte ska kosta något extra, men ge ungdomarna ett betydligt mer varierat utbud av aktiviteter än i dag.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons