Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska äldreomsorgen i Falun bantas

Annons

- Det här är starka skäl som gör att folk kommer att sluta, säger kommunals sektionsordförande Ulrika Belin.

Kommunal har nu fått den konsekvensanalys över hur de planerade besparingarna inom äldreomsorgen kommer att slå mot personalen och arbetsmiljön. På en knappt fullskriven A-4-sida radas de olika åtgärderna upp av äldreomsorgschefen Rose-Marie Ring och hennes distriktschefer.

Först och främst slår de fast att ekonomin ska styra verksamheten. Den måste anpassas till budgetramarna. Som det nu är överskrids budgeten för personalkostnaderna med 50 miljoner kronor.

- Men det är inte ekonomin som ska styra utan socialtjänstlagen punkt slut, säger Ulrika Belin.

Hon är mycket kritisk till den summariska analysen som hon anser både usel och nonchalant mot personalen.

- De säger sig vilja ha dialog med oss. Men det här bekräftar bara det jag sagt tidigare. De vill ha en monolog och vi ska tiga, säger hon.

Av själva sparåtgärderna står först och främst att timanställda minskas liksom övertidsuttaget. På en del ställen ska också personaltätheten minskas och personalen får vara beredd på att gå mellan enheterna. Men samtidigt ska de äldre få mer kontinuitet i vården, säger skrivelsen. Det här får inte Ulrika Belin att gå ihop.

- Det kommer att bli precis tvärtom för de äldre. Man har timanställda för att de ordinarie inte räcker till och dessa får gå övertid för att de timanställda inte räcker till.

Att i det läget också minska på personalen är en för Ulrika Belin en oförståelig åtgärd.

- Vem i hela friden ska då ta hand om de gamla. Vi har ju faktiskt deras liv i våra händer. Vi kan välja att sluta men de har inget val, säger hon.

Och sluta kommer folk att göra, det är hon övertygad om för det finns fler skäl. Ett är att de anställda som nu arbetar var tredje helg får vara beredda på att göra det varannan. Det kan också bli aktuellt med delade turer på schemana vilket innebär att arbetstiden avbryts med ett par lediga timmar mitt i.

- Det är rena vansinnet. Vad ska folk göra på ett par timmar om de exempelvis bor i Bjursås och jobbar i Falun. Det är inte lönt att åka hem på så kort tid, säger Ulrika Belin.

Men det finns enheter som jobbar på det sättet utan problem, framhåller Rose-Marie Ring.

- Det skulle bara gälla helger och har man den konstellationen kanske man klarar sig med att exempelvis bara jobba två av fem helger, säger hon.

I konsekvensanalysen slår hon och distriktscheferna också fast att de planerade förändringarna inte medför någon risk för ohälsa eller olycksfall för de anställda.

- Det är rent skitprat i mina öron. Det räcker med att se hur läget är i dag med alla sjukskrivningar och jag anser också att det innebär risker för vårdtagarna med sönderstressad personal, säger Ulrika Belin.

Rose-Marie Ring försäkrar dock att besparingarna inte kommer att medföra att man bryter mot några lagar. Men hon är inte riktigt säker på hur de kommer att påverka verksamheten.

- Det vet vi inte förrän vi kommit igång med det här, säger hon.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons