Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska 100 miljoner sparas

Annons

Det stora sparpaket, som kallats för den stora strukturutredningen, hade som mål att spara 150 miljoner kronor.

Nu blir det inga 150 miljoner kronor. Inte så stora förändringar av strukturen heller, sedan politikerna gjort upp.

- Vi kommer nog att spara ungefär 100 miljoner kronor med det här förslaget, som är resultatet av en politisk kompromiss. Huvuddragen i sparförslaget råder det nu en politisk enighet kring, säger landstingsråd Alf Johansson (s).

Han säger att det inte var politiskt möjligt att lägga ned Mora BB, internmedicin i Ludvika och Avesta, ortopedin i i Avesta eller dagkirurgin i Ludvika.

- Därmed behöver vi heller inte förstärka ambulansverksamheten i Avesta/Ludvika, vilket innebär att vi inte avvecklar ambulansstationen i Rättvik.

Falu lasarett får däremot ett hårdare sparkrav än vad tjänstemännen föreslagit. I sitt förslag till ny struktur skulle Falu lasarett lägga ned nio vårdplatser. Nu blir det 20-25 i stället.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Jan Petersson kunde inte säga vad detta nya förslag innebär för de olika sjukhusen.

- Jag har precis fått veta vad politikerna kommit fram till, och behöver sova på saken innan jag kan säga något mer, säger Petersson.

Landstingsrådet Alf Johansson kommenterar varför politikerna inte gått med på de besparingar som tjänstemännen jobbat fram:

- Strukturgruppen har gjort en ordentlig genomgång av vad som är ekonomiskt och medicinskt möjligt. Vi måste också bedöma vad som är politiskt möjligt att åstadkomma. Vi väger in patientnära och geografisk hänsyn. Vi kan inte bara ta hänsyn till vad som är möjligt. Vi måste också titta på vad som är önskvärt. Mig veterligt är det oerhört få politiska församlingar som fattar beslut enbart mot bakgrund av vad proffessionen föreslår.

Men, säger Johansson, ekonomisk balans ska ändå nås till 2007.

- Vi har bättre kontroll på vår kostnadsutveckling nu, vilket jag ser som lite av ett trendbrott. Men sannolikt måste vi ändå hitta 50 miljoner kronor till i besparingar.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons