Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Så ser det ut på en frisk arbetsmarknad"

Annons

Många läkare vittnar om fördelarna med den norska sjukvården, men att läkare väljer Norge framför Mora, innebär inte någon försämring av den lokala sjukvården, anser Bernt Persson.

Från oppositionen har röster höjts att läkarflykten innebär en försämring av Mora lasaretts status som akutsjukhus och att vården blir lidande, men det håller Bernt Persson inte med om.

- Det är ett rent slag i luften att påstå något sådant. Det här är alldeles för allvarligt för att man ska hålla på med något politiskt spel. Man måste ha bra på fötterna för att påstå att sjukvården försämras, annars blir det bara påståenden i en politisk valrörelse, säger han.

Att det råder läkarbrist på lasarettet är däremot ett faktum. Häromdagen ställde den centerpartistiska landstingsledamoten Christina Bröms frågan: vilka åtgärder tas av det ansvariga landstingsrådet för att bemanna läkartjänsterna vid Mora lasarett?

Enligt Bernt Persson skiljer sig inte läkarbristen på Mora lasarett nämnvärt från andra mindre orter i landet.

- Det finns ett allmänt rekryteringsproblem vid de svenska småsjukhusen, och det jobbas ständigt med att hitta ny personal, säger han.

Han tror inte att de svenska landstingen kan konkurrera med de norska, statliga sjukhusen vad det gäller förmånliga arbetsvillkor.

- Frågan är om vi ens kan erbjuda de arbetstider som finns i Norge, säger han.

JONAS GREN

Mer läsning

Annons