Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så räddades Granön från avverkning

Annons

I ett sakligt reportage och med känsla i NLT den 17 juni 2006, redovisas att Ludvika kommun äntligen beslutat att Granön blir naturreservat från och med år 2007. Det gläder mig att kommunen avsätter Granön, som naturområde. Ett markområde ur skoglig synpunkt ett ekonomiskt impediment.

Ett av åren under 1960-talet fick jag in en ansökan från kommunen om stämpling på Granön. Skogen på Granön skulle avverkas. Jag ställde mig tveksam till denna avverkning. Jag tog kontakt med mina chefer på Skogsvårdsstyrelsen i Falun, men med beskedet: Det var bara att fullfölja uppdraget.

Jag stämplade skogen på Granön, med genomgående låggallring. Virkesuttaget blev för lågt och kunde av ekonomiska skäl ej genomföras. Om man undersöker de nu övervallade bleckorna, så finns de säkert kvar inne i trädet med Skogsvårdsstyrelsens stämpel.

Av en tid av ytterligare cirka 20 år bestämde sig kommunen på nytt för att avverka. En vinterdag i början av 1980-talet, träffade jag kommunens avverkningsentreprenör Eero Karjula. Vi gick från Mässan över isen till Granön. Nu skulle det minnsann bli avverkning. Jag föll helt för öns charmiga naturtillstånd. Från min sida blev det ett blankt nej till avverkning.

Jag tog kontakt med kommunens högdjur med beskedet att avverkningen på Granön är helt uteslutet. Bland annat sa jag så här: "Har ni råd med två kommunalråd, Grankvist och Granlycke, så har ni även råd med Granön."

På den vägen är det. Ett cirka tio hektar oersättlig mångfaldsnatur i Väsman bevaras i nuet och till kommande släkten.

GUNNAR KARLSSON, FÖRE DETTA SKOGSVÅRDSKONSULENT

Mer läsning

Annons