Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så påverkas du av din mobiltelefon

Annons

Nu står det klart att barn inte bör använda mobiltelefoner enligt svenska experter. Strålningen från mobiltelefonerna påverkar hjärnan.

Kjell Hansson Mild är professor vid arbetslivsinstitutet i Umeå och han forskar kring mikrovågor som är den strålning som kommer från mobiltelefoner.

- När barn använder mobiltelefoner ska de enbart tala i handsfree eller skicka sms för att undvika strålningen från mobilerna, säger han.

Frågan om huruvida strålningen från mobiltelefoner är farlig eller ej är mycket omdiskuterad i Sverige.

Statens strålningsinstitut håller på att utreda om det behövs informationstexter till mobilerna, om hur farliga de är och hur telefonerna ska användas. Eftersom detta inte framgår som det är nu.

Men även trådlösa telefoner i hemmet är en stor bov. De kan många gånger ge mer strålning än vad en vanlig mobiltelefon ger. Därför kan det vara bra att även då använda handsfree.

- Vi vet inte om strålningen från mobiltelefonerna och trådlösa telefoner i hemmet är farliga, men vi vet att den påverkar hjärnan, säger Hansson Mild.

Mobilerna som användes förut, de så kallade NMT-telefonerna, används efter 1999 inte mer därför att de ökade risken för att få hjärntumör.

Risken för hjärntumör ökade mest hos de yngsta, för användandet av mobiltelefoner kryper allt längre ner i åldrarna.

- Genom att använda en handsfree när man talar minskas strålningsdeponeringen i hjärnan med 100 gånger, än om man håller den intill örat, säger Hansson Mild.

När mobilen används avger den samtidigt en viss mängd strålning. När en vuxen pratar i mobiltelefon och håller den vid örat når strålningen två till tre centimeter in i hjärnan.

På ett barn når den upp till fyra centimeter. Det kanske inte låter så mycket farligare, men eftersom ett barns huvud är mindre når strålningen därför större del av hjärnan.

- Barns hjärnor som inte har vuxit klart påverkas mer än vuxnas. Det betyder att barn som använder mobiltelefoner i dag kommer att utsättas för mycket strålning under sitt liv. Mer än om de hade börjat använda mobiltelefoner när de har blivit vuxna, berättar Kjell Hansson Mild.

Även när mobilen används i stand by-läge exponeras strålning.

Om du har mobiltelefonen i stand by i bröstfickan nära hjärtat så exponeras strålningen mot hjärtat.

- Har du mobiltelefonen i bröstfickan ska du se till att ha knappsatsen mot hjärtat och inte antennen. För då har antennen fritt och är längre ifrån hjärtat. Prata inte i handsfree när du har mobilen i bröstfickan för då påverkar strålningen hjärtat.

Men för att få så lite strålning som möjligt finns det ett knep som gör att exponeringen av strålningen minskar dramatiskt.

- Prata i handsfree, lägg ifrån dig telefonen när du pratar och ha den inte intill kroppen, avslutar Kjell Hansson- Mild.

0243-644 49

Mer läsning

Annons