Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så nära paradiset man nu kan komma

Annons

- Kan man komma närmare paradiset än så här, suckar Ingegerd Björkblom Erkers.

Från en tältstol iakttar hon hur nio stora karlar kämpar med att få upp årets majstång. Kvällssolen ger en intensiv belysning. Barnen i gula Leksandsdräkter smälter nästan samman med smörblommorna på fältet.

- Den är nog extra tung i år, säger hon.

I höstas blåste den gamla majstången av och stammen till den nya fälldes i vintras. Träet har ännu inte hunnit torka, varför den inte heller målats än. Stången, som väger flera hundra kilo, svajar olycksbådande fram och tillbaka.

Vid kyrkan i Sågmyra samlades alla besökarna som sedan, med spelmännen i spetsen, gick i procession ned genom den späda lövskogen till platsen där majstången restes. Barnen bar de fyra kransarna och de långa löv-slingorna.

Smörblommor, midsommarblomster, prästkragar och hundkex.

- Det var tungt att bära, säger Lovisa Jansson, 4 år. Och mamma nu ska vi dansa, tillägger hon otåligt.

Lovisa Jansson var med och bar en av lövrankorna.

- Jag bar den som var lång, berättar hon.

Lovisa Jansson och lillasyster Maja, 2 år, har tagit av sig sina kransar som mormor bundit. De kliar.

- Jo, vi kommer att fira på midsommarafton också, berättar mamma Elisabeth Jansson som dock inte litar på att solskenet håller i sig till på fredag.

Bakgrunden till det tidiga midsommarfirandet i Sågmyra har med den nu nedlagda textilfabriken att göra.

- När fabriken var i gång ville folket fira själva midsommarafton hemma i byarna, varför man lade firandet här lite tidigare, berättar Ingegerd Björkblom Erkers som har deltagit i Sågmyras firande i 40-50 år. Fabriken lades ned i slutet på 1970-talet, men traditionen lever alltså kvar än.

- Åhej. Ett sista krafttag och stången är slutligen på plats. Harry Jansson slår i bulten som fixerar stången. Folket applåderar och äntligen stämmer spelmännen upp i "Jänta å jag". Innerringen åt vänster och ytterringen åt höger.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons