Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket kostade storkonkursen

/
  • Kul då, men tråkigt efterspel. Efter spelningarna på Daldansen 2005 gick föreningen i konkurs och lämnade mångmiljonskulder efter sig. Foto: Madelene Nyberg/Arkiv

Annons

Projektet att renovera Sveaparken i Hedemora blev för stort. Föreningen Hedemora - en levande stad hade dessutom skatteskulder och i september 2005 var konkursen ett faktum.

Då hade föreningen ännu inte betalat alla som varit inblandade i Daldansen under sommaren. Skulderna uppgick till drygt 3,9 miljoner kronor.

Nu håller konkursen på att avslutas. Anders Mellberg på advokatbyrån Zedendahl har lämnat ett förslag till hur pengarna från konkursboet ska fördelas. Vissa får inte ens en femtedel av sina fordringar.

FAS ljud & ljudproduktion i Falun hade fordringar på 230 000 kronor hos arrangörsföreningen Hedemora - en levande stad. Enligt förslaget från konkursförvaltaren får företaget bara 41 000 kronor tillbaka.

- Det är den största smällen vi har åkt på, en bidragande faktor till att vi tvingades minska personalen, säger delägaren Kenneth Tröger.

Företaget har återhämtat sig och är tillbaka i Hedemora för att arbeta med Daldansen igen. Kenneth Tröger tycker att den nya arrangören Föreningen Daldansen Hedemora, känns stabil.

- De har inte alltför dyra akter och bra med sponsorer, säger han.

Konkursen för Hedemora - en levande stad blev en dyrbar, men ändå nyttig erfarenhet för FAS.

- På gott och ont kan man ju lugnt säga att vi blivit bättre på att se över våra avtal.

Kenneth Tröger hade inte räknat med att få tillbaka en enda krona efter konkursen.

- Vi får väl vara glada för det som blev, säger han.

Den i särklass största förloraren i pengar räknat, är Hedemora kommun. Drygt 2,3 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar är borta.

- Jag har ingen riktig uppfattning av resultatet eftersom det var före min tid, säger Hedemoras kommunalråd Ingvar Damm (s).

Den nya arrangören av Daldansen ansökte om ett förlustbidrag hos Hedemora kommun. Det blev inte ett öre.

- Men det är inte alls så att de får lida för den förra föreningens misstag, vi har helt enkelt ett sämre ekonomiskt läge i kommunen, säger Ingvar Damm.

Fakta: Så mycket förlorar några av företagen och föreningarna

  • Läktarprocess AB- 45 039 kr
  • Dalarnas Tidningar- 115 801 kr
  • FAS Ljud & ljudprod.- 197 874 kr
  • Hedemora kommun- 2 342 853 kr
  • Hedemora sportklubb- 36 512 kr
  • Nöjesmetropolen Sweden AB- 36 222 kr
  • Harrys pub & restaurang AB- 50 861 kr
  • Crefi företagsutveckling- 89 923 kr

Mer läsning

Annons