Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket koldioxid får SSAB och pappersbruket släppa ut

Annons

I går tog Regeringen beslut om Sveriges nationella fördelningsplan för utsläppsrätter av koldioxid.

- Vi har fått den fördelning vi önskat, säger Ulrika Ekström, informationschef på SSAB, ett av tre berörda Borlängeföretag.

Den 1 januari 2005 införs handel med utsläppsrätter inom EU. Syftet är att minska utsläppen av klimatpåverkande växt-husgaser.

Den sammanlagda fördelade mängden utsläppsrätter enligt planen som antogs i går uppgår i genomsnitt till 22,9 miljoner ton om året 2005-2007.

Nästa år tilldelas SSAB Tunnplåt enligt planen drygt 3,9 miljoner ton utsläpps- rätter. Under 2006 och 2007 tilldelas företaget drygt 4 miljoner ton om året.

- Vi är nöjda med planen som den ser ut under de här tre åren. Vi har fått den fördelning vi önskat, säger Ulrika Ekström, informationschef på SSAB.

- Däremot vet vi inte hur framtiden kommer att se ut. Därför är det osäkert om vi vågar göra några investeringar.

Övriga berörda Borlängeföretag är Stora Enso Kvarnsveden som tilldelas 58 654 ton och Borlänge Energi/Bäckelunds- verket som tilldelas 2 025 ton.

Företagen har sedan möjlighet att köpa eller sälja utsläppsrätter mellan varandra inom hela EU.

Fördelningsplanen lämnas nu till EU-kommissionen.

Berörda anläggningar kommer att ges möjlighet att ansöka om fördelning av utsläppsrätter hos Naturvårdsverket som senast den 30 september ska besluta om slutlig fördelning av utsläppsrätter till varje enskild anläggning.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons