Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så minskas sjukskrivningarna

Annons

Jan Rydh, regeringens utredare av sjukförsäkringssystemet, var först ut i går förmiddag på seminariedagen

" Hälsa i arbetslivet " i Stiernhööksgymnasiets aula arrangerat av Stiftsgården i Rättvik.

- Problemet är inte att folk är sjukare nu än tidigare. Tvärtom. Folk är friskare i dag. Det vi måste få bukt med är sjukskrivningarna, vilket är komplicerat och skiljer sig från kommun till kommun och från företag till företag, säger Jan Rydh.

De två hundra åhörarna som deltog i Västerås stifts seminariedag "Hälsa i arbetslivet - om folkhälsa och arbete" fick höra Jan Rydh rapportera från ett Sverige i sjukskrivningskris.

Rydh har under två år utrett varför sjukskrivningarna tog fart i mitten av 1990-talet och har ökat sedan dess. Tabellerna visade sjukfrånvaron i kommun och landsting, stora och mindre privata företag.

Gemensamt för dessa arbetsgivare är svårigheten att riktigt sätta fingret på sjukskrivningarnas problematik eftersom att sjukskrivningar inte kan dras över en och samma kam.

Den grupp som sjukskrivs mest i dag är kvinnor över femtio år. En orsak till att dessa kvinnor sjukskrivs är att många jobbar dubbelt.

Rydh menade att ett av problemen kan vara en attitydförändring hos läkare och patienter. Vissa läkare sjukskriver för snabbt och många fuskar när de anmäler sig.

Men vad kan nu samhället göra för att komma till rätta med sjukskrivningarna?

- Det handlar inte om en åtgärd. Samhället måste bli bättre på att utgå från individen och inte från systemet. Företagen måste ta ett större ansvar om sin personal och anpassa arbetsuppgifterna. Sjukförsäkringarna måste ses över. Människan måste bli sedd och hörd. Först då får vi ner sjukskrivningarna, säger Rydh.

Andra som medverkade i debatten om sjukskrivningarna var: biskop Claes-Bertil Ytterberg, Hugo Westerlund, forskare från Karolinska institutet, Anneli Särnblad Stoors, Kommunalarbetareförbundet, Jan Veesa, Rättviks kommun, med flera.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons