Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så minskar hon beroendet av bidrag i Orsa kommun

Annons

Tidningen berättade igår om försäkringskassans undersökning om kostnader för arbetslösheten i länet.

28 000 kronor per år är utgiften per person för alla i länet mellan 16 och 64 år, för sjukpenning, förtidspension, a-kassa och socialbidrag till dem som står utanför arbetsmarknaden.

För Smedjebackens och Älvdalens del är siffrorna betydligt högre än så. För fyra år sedan var Orsa den näst mest bidragstyngda kommunen i länet. Nu ligger Orsa i mitten på listan och kostnaderna har minskat.

I kommunen agerade man medvetet för att bryta den illavarslande trenden.

- Det är en stor post i kommunens budget och det handlar om människor, säger Ann Beskow.

När hon ska beskriva förändringen så nämner hon två ord - ledarskap och samarbete.

Samarbete mellan myndigheter är mycket viktigt för att bryta ett bidragsberoende. Det gäller att få tjänstemän inom exempelvis kommun och försäkringskassa att tala med varandra så att man hittar en bra lösning för den sjukskrivne och så att individen det gäller inte hamnar mellan stolarna.

Handläggarna hos socialtjänsten måste också förmås att arbeta på samma sätt. Den som kommer och söker bidrag ska inte få olika besked från olika tjänstemän.

– Det rinner lättare pengar om man inte har tydliga riktlinjer, säger Ann Beskow.

Kommunen har även hittat nya sätt att arbeta. Ungdomar ska exempelvis inte hamna i något längre socialbidragsberoende vid arbetslöshet eftersom var och en snabbt erbjuds en praktikplats.

De får praktiklön och det har visat sig att många får ett riktigt arbete på sin praktikplats.

Beskow konstaterar att man i Orsa, liksom på många andra ställen, har fått en ökning av ungdomsarbetslösheten under det senaste året.

En annan orsak till att bidragen har minskat är att fler har fått arbete. Småföretag på orten har anställt ytterligare en eller två personer, vilket fått effekt. Företag har skapats inom träindustrin och Orsa kommun har nyanställt inom äldreomsorgen.

Hur går ni vidare?

- På samma sätt. Samarbete med andra parter. Människor slutar och då rullar inte allt på räls, då får man börja om igen, säger Ann Beskow.


Beskows fem bästa knep för minskade bidrag

1. Fler företag

I Orsa har det skapats fler företag de senaste åren. Små bolag har anställt ytterligare någon eller några. Utvecklingen har bland annat skett inom träindustrin, dessutom har kommunen anställt fler.

2. Ungdomar i arbete

Orsa kommun har ett sätt att arbeta som gör att ungdomar inte ska kunna fastna i socialbidrag. När en ung person blivit arbetslös, går kommunen så snart som möjligt in och erbjuder han eller hon en praktikplats på ett företag. Ofta övergår denna praktik i riktiga jobb.

3. Bryt långtidsarbetslösheten

De som har varit inskrivna hos arbetsförmedlingen mer än två år får ta del av “aktivitetsgarantin”. De får träffas i grupp och får stöd för att söka jobb. “Det har lyckats ovanligt bra. De får jobb”, säger Ann Beskow.

4. Samordna socialarbetarna

Socialförvaltningen har haft ett program för att få alla handläggarna att arbeta på samma sätt vad gäller socialbidragen. Den som söker stöd ska inte kunna få olika mycket pengar beroende på vem som tar emot ansökan. “Det rinner lättare pengar om man inte har tydliga riktlinjer”, anser Beskow.

5. Samarbete mellan myndigheterna

Tidigare kunde kommunens egna anställda som var sjukskrivna, hamna mellan stolarna när varje myndighet arbetade för sig. Den sjukskrivne får bättre hjälp om arbetsgivaren, Orsa kommun, och försäkringskassan arbetar tillsammans.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons