Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så minns vi Tommy Forss

Annons

Bo Berggren, ordförande i stiftelsen Stora Kopparberget

- Som industrihistoriker och kulturpersonlighet var han en av de främsta i landet. På resor runt världen träffade jag folk som besökt Falun, om det var något de kom ihåg så var det den där mannen som visade runt. Tommy hade en enastående stark personlighet. Det känns tomt nu, även om han själv varnat för utgången så känns det overkligt när man får dödsbudet, in i det sista var han så sprudlande.

Leif Aulin, president i Falu Norra Rotaryklubb

- Även i vetskap om sjukdomen kom budet om Tommys bortgång plötsligt och chockartat. Vi önskade alla så innerligt att Tommy skulle gå segrande ur striden. Det blir tomt utan Tommy, vår högt värderade och älskade medlem sedan 25 år, som lät oss få del av sitt rika intellekt, sin slagfärdighet, humor och glädje, värme och medmänsklighet. Våra tankar går till hans familj.

Mats Åberg, kyrkomusiker

Tommy Forss hade ett mycket spirituellt yttre och ett mycket allvarligt inre. Jag hade förmånen att få möta bägge dessa sidor, den senare i allt högre grad mot slutet. Han blev en god vän som jag kommer att sakna mycket.

Ulf Hedén, museitekniker

- Han skilde inte på hög och låg, utan kunde prata med vem som helst, han hade förmågan att se på folk vad de gick för. En visning var aldrig den andra lik i gruvan. Tommy var en bra chef, han gav mig fria händer, han hade ordens gåva, jag kan arbeta med händerna.

Daniels Sven Olsson, chef för Gruvmuseet

- Som en fantastisk berättare, som bjöd på sig själv i alla lägen. För mig var han en inspirationskälla, vi är ungefär jämngamla till åren och i museivärlden, men Tommy hade berättarförmågan med sig från barndomen, och bjöd på en lustfylld resa i historiens värld.

Seth Karlsson, sekreterare i Humanistiska föreningen i Falun

Tommy Forss var som en laserstråle. När budet om hans bortgång kommer, märker jag plötsligt, att han på ett märkligt sätt bränt in sitt namn, sin bild, sin intensiva, varma och glada personlighet i mitt medvetande för alla tider.

Från 1985 arbetade vi mycket nära varann i styrelsearbetet för Humanistiska lokalföreningen.

- Kan du komma till mig i eftermiddag, så får vi prata ostört. Jag gör i ordning kaffe, hördes hans skånska idiom i telefonen.

- Det blev inte bara föreningsfrågor, som vi talade om. Båda hade vi såväl glädjeämnen som jobbiga saker att delge varann. Här doldes ingenting och Tommy var en Ibsensk Brandtyp, som aldrig svek.

Personligen har jag även anledning att tacka Tommy, för att han redan från början ställde upp som sekreterare i styrelsen för stipendiefonden, som går i mitt namn.

Med fenomenal skicklighet med tuschpennan skrev han stilfullt ut hela den ursprungliga namnförteckningen på 228 givare. Den är ett för alla synligt pränt från hans laserstråle.

Mer läsning

Annons