Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så knäcktes polisens ekonomi

Annons

Vad beror penningbristen på?

- Polisen i Dalarna har levt över tillgångarna under ett antal år. Under senare delen av 1990-talet hade man pengar med sig från början av 90-talet.

- Varje år när polisen fick pengar från staten levde man upp den påsen plus lite till av det gamla.

Hur gick det till?

- Ja, jag kan inte säga hur det gick till, men det kan hända att man till exempel hade väldiga insatser mot kända brottslingar i Borlänge. Jag vet inte heller om det berodde på den administrativa eller operativa verksamheten.

Var pengarna slut när du blev länspolismästare?

- Nja, man hade börjat knaprapå det överskott man hade och så kom det ett läge 2001 då det slog över från plus till minus.

- Det har också kommit till andra saker, bland annat extra avgifter för pensioner som ligger på fem sex miljoner kronor per år. Det handlar om avgifter vi inte visste om. Vi fick dem 2001 och har inte fått någon ersättning för dem. Det här har drabbat hela den statliga sektorn.

Polisen i Dalarna får 300 miljoner kronor per år, varken mer eller mindre. Pengar som ska räcka även om det inträffar stora händelser som kräver hjälp utifrån.

Drabbar större insatser i Dalarna er budget?

- Ja, så är det. När nationella insatsstyrkan var i Falun i samband med insatsen på Grand Hotell var den här under betydligt längre tid än vad som uppgavs i tidningarna.

- Den låg här någon vecka innan och väntade på att något skulle hända. Det här kostade naturligtvis väldigt mycket pengar som vi fick betala.

- Vid den tiden var nationella insatsstyrkan stationerad vid polisen i Stockholm som tog betalt för deras medverkan. Nu har man flyttat över styrkan till Rikspolisstyrelsen, vilket innebär att vi nu slipper kostnaderna när vi anlitar den, sade Matts Johansson.

Polisen i Dalarna har också haft ökade kostnader för de senaste årens stora insatser mot grova brottslingar i Hedemora. Det var när Rikskriminalpolisen genomförde en stor insats med bland annat helikopter och båtar för att spana på och senare gripa en liga som sprängt bankboxar på flera platser i landet och kassaskåpet på Konsum i Hedemora.

Rikskriminalen deltog också i spaningsarbetet mot den stora heroinligan.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons