Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så klarar du rötmånaden

/

Annons

Redan de gamla grekerna hade på känn att det var något märkligt med den månadslånga period som infaller med start idag. Enligt dem blev hundar galna och människor apatiska under rötmånaden.

Vad som i alla fall är sant om rötmånaden är att det vanligtvis är en varm tid i vårt avlånga land. Värmen och den höga luftfuktigheten gör att bakterier och mögelsvampar trivs som bäst. De gynnsamma förhållandena för bakterietillväxt medför att mat lätt blir skämd under rötmånaden.

- Har man bra hantering med livsmedel är det ingen speciell matvara som man bör undvika under rötmånaden. Men vissa livsmedel är såklart mer känsliga. Jag tycker att man ska se upp med färdiga sallader. Råvarorna där har hanterats av folk som kan ha överfört bakterier med händerna och så brukar de inte stå tillräckligt kallt, säger Marianne Boysen, chef för mikrobiologiska enheten på Livsmedelsverket.

Trots att sommaren hitintills inte varit så varm, nog för att den har varit fuktig, tycker Marianne Boysen att man ska följa Livsmedelsverkets råd precis lika noga ändå.

- Våra råd står sig hela året. Man ska alltid hantera livsmedel på ett sunt sätt, säger hon.

Enligt Marianne Boysen beror rötmånadens faror inte bara på värme och fukt, utan också på att vi faktiskt äter på ett annat sätt.

- Vi grillar och äter mycket picknick. Det påverkar också bakteriehalterna i maten.

I den gamla Bondepraktikan står det att rötmånaden brukade gå under namnet hunddagarna. Under denna period står nämligen solen nära Sirius, också känd som Hundstjärnan.

Det finns mycket skrock och gammal folktro om rötmånaden. Det sades att det föddes ovanligt många missbildade kalvar med två huvuden under just denna tid. Bondepraktikan kom med många rekommendationer beträffande hur man borde vårda sin hälsa under rötmånaden. Följer ni de tipsen får ni lov att avboka den närmaste tidens inplanerade åderlåtningar, för de ansågs vara riskabla under rötmånaden. Och enligt Bodil Nildin-Wall, på institutet för språk och folkminne i Uppsala, låg det någonting i folktron.

- Mycket av det man sa om rötmånaden byggde på faktiska iakttagelser. Maten ruttnade, surnade och möglade. Och på grund av värmen och fukten hade sår svårare att läka. Därför skulle man inte kastrera sina djur under rötmånaden, säger Bodil Nildin-Wall.

Men Marianne Boysen menar att vi inte behöver bli hysteriskt rädda under rötmånaden.

- Ta inte fram mer ur kylskåpet än du behöver. Men du kan gott låta smöret stå kvar på frukostbordet så länge ni sitter kvar och äter, säger Marianne Boysen.

Fakta: Livsmedelsverkets tips

  • Se till att kylvaror kommer in i kylskåpet snabbt när du har varit och handlat.
  • Tänk på att temperaturen i en bil som stått parkerad i solen kan vara 50 grader, ta gärna med en kylväska när du har varit och handlat.
  • Tvätta alltid händerna efter toalettbesök. Är du på utflykt, på landet eller på båten, utan tillgång till rinnande vatten kan du använda våtservetter.
  • Använd inte samma skärbräda för rått kött som för sallad.
  • Förvara utflykts- och strandmaten i kylväska med kylklampar

Mer läsning

Annons