Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan vi bli bättre

Annons

- Vi vill inte ha ytterligare ett vackert dokument att sätta in i hyllan, meningen är att åtgärdsförslagen ska sippra ner på kommunal nivå, säger biträdande projektledare Ramón Pérez Córtes.

Gårdagens öppna seminarium är ett led i att förbättra integrationsarbetet för flyktingar och invandrare i länet. Målet är bland annat att skapa en introduktion för dessa personer som gör det möjligt att de snabbt ska komma ut i arbete.

Rusmira Hasso är projektledare för Dalarnas mångfaldsråd :

- Det är viktigt att individanpassa introduktionen genom exempelvis kompletterande utbildning, säger hon och konstaterar att en av bristerna i integrationsarbetet i dag är en dålig samsyn mellan olika instanser i samhället.

-Totalt tog vi förra året emot cirka 300 personer i länet, sex procent av de utomnordiska personerna stannar här och vi har i dag 12 procent med utländsk bakgrund i länet, berättar Rusmira Hasso.

Ramón Pérez Córtes berättar att han tillsammans med Rusmira Hasso sedan ska följa upp vad som händer konkret ute i länet efter gårdagens seminarium. Målsättningen är att insatserna i länets kommuner ska grundas på likartade perspektiv på individen och att kommunikationen ska fungera bra mellan de olika aktörer som är inblandade.

Fotnot: Dalarnas mångfaldsråd bildades 2001 och är ett regionalt nätverk bestående av myndigheter och organisationer. Rådets uppgift är att arbeta för spridning av kunskap och erfarenheter om integration och mångfaldsfrågor. Målsättningen är att länet ska uppfylla målen för integrationspolitiken och även ta tillvara möjligheterna som mångfalden ger i länet.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons