Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan ekohusen se ut i Leksand

Annons

- Tekniken och möjligheten att bygga och bo miljövänligt finns redan, säger föreningens ordförande Lena Back.

Leksands kommun har visat stort intresse för föreningens idéer. I planarbetet har stadsarkitekten öppnat för ett ekologiskt tänkande och ekologiskt uthålliga naturhus i Lycka. Under lördagen presenterade Vindöga några förslag på hur det skulle kunna genomföras och se ut.

- Det måste finnas möjligheter till nya former av boende. Boendeformer som inte tär på naturresurserna. All teknik för att leva ekologiskt och resursbesparande finns i dag. Tiden är mogen. Kommuner och planläggare har en viktig roll att inte motarbeta den utvecklingen, säger Lena Back.

Vindöga ser stora utvecklingsmöjligheter.

- I Leksand finns vackra tomter och positiva krafter som arbetar för detta. En satsning på ekologiskt boende skulle till och med kunna bli en profilsatsning för kommunen, säger hon.

Ekologiskt boende går i korthet ut på att se restprodukter, som dagens boende producerar och nyttjar, som en resurstillgång.

- Avfall kan bli jord och hushållsvatten kan renas. För 100 år sedan visste man hur detta fungerade. Nu finns andra boendekrav på exempelvis hygien och matlagning. Det är det som vi måste lösa. Vi vill visa på ett annat sätt att leva. Ta hand om resurserna där de uppstår, säger arkitekten och forskaren Bengt Warne.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons