Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan du skydda din båt från tjuven

Annons

Anna Höök Söderlund arbetar som skadeförebyggare på Dalarnas försäkringsbolag i Falun och ser ingen direkt ökning av antalet båtstölder. Däremot ser man en tydlig ökning när det gäller stölder av utombordsmotorer:

- En utombordsmotor ska vara fastlåst i båten med godkänt lås, berättar Anna Höök Söderlund och förklarar att om båten står på en trailer måste även trailern ha ett godkänt dragskolås.

Ett mycket effektivt system för att återfinna stulna båtar är att utrusta båten med en spårsändare. Kostnaden ligger dock på cirka 2 000 kronor för sändaren och sedan tillkommer en abbonemangskostnad på cirka 2 000 kronor per år.

- 90 procent av de båtar som stjäls och är utrustade med detta system återfinns, säger Anna Höök Söderlund.

Bernt Mattsson arbetar som skadereglerare på Folksam i Stockholm och har inte märkt av någon markant ökning av båtstölder i Dalarnas län.

- Har man möjlighet att ha sin båt i en bevakad båtklubb så är detta det säkraste, säger Bernt Mattsson och förklarar att det är väldigt få stölder i de klubbar där man har vakt.

Att ha båten på en båtklubb ger också en premierabatt hos Folksam.

Falu båtklubb är ett bra exempel på vad kontinuerlig vaktbevakning innebär, man har inte haft en enda stöld på 20 år. Innan dess hade klubben problem med stölder.

Lars Fröbom är bryggchef vid Falu båtklubb och visar klubbens vakttorn som byggts för att den som går vakt ska kunna ha en bra överblick över hela området.

- Men man får i alla fall gå runt och gå, berättar Lars Fröbom och förklarar att den som går vakt har direktkontakt med polisen och klubbarna har också radiokontakt mellan sig.

- Det kostar i snitt 2 000 kronor per år att ha båten liggande här, säger Lars Fröbom och berättar att det är kö till platserna.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons