Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här tyckte våra läsare om problemen i Säter

Annons

- Vi måste fundera på hur vi ska ha det i framtiden, om vi ska utöka med vakter eller hur vi ska få fler föräldrar till diskokvällarna, sade Bengt Jakobsson i måndags till tidningen.

Jakobsson vill, som många andra vuxna i Säter, få igång en allmän diskussion och en dialog med föräldrar. Vet de vad deras barn sysslar med på kvällarna? För det hänger mycket på föräldrarna om ungdomsvåldet i Säter ska stoppas. Det är de flesta överens om. Men de kan inte ensamma lösa problemet.

- Nu måste polisen, föräldrarna, kyrkan och skolan göra gemensam sak, sade Rune Stornils.

Så här tycker läsare som "tyckt till" via vår nättidning:

Ta er ut föräldrar!

Föräldrar ni har också ett ansvar. Om ungdomar och gamla fått ett naturligt sätt att umgås redan från barnaår, hade inte dessa stora problem uppstått.

Ut med er, och umgås eller bara finnas där. Tänk vilken trygghet detta skulle bli för ungdomarna.

Älskar ni era barn så ska ni också se tilll att de inte råkar illa ut. Många säger att de ska klara sig själva, men de får i allt för tidig ålder klara sig själva, och det ställs så stora krav på våra ungdomar i dag. Det är ett mycket större tryck än vad vi hade när vi var unga.

Föräldrar, gå ut, ta vara på era arvingar, var rädd om dem, de är underbara. Ni skall finnas till när det kniper hårt åt för, dem innan det händer något allvarligt för då kan det vara för sent.

En som vakar över många vandare

Agera föräldrar!

Om det är så att det finns problem i familjen/skolan/fritiden som är känt, bör snabba åtgärder ske, exempelvis utredning på BUP, HVB eller inom SiS.

15 åringen som enligt artikeln varit mest aktiv, har säkert stora problem och behöver säkert en vuxenmarkering.

Bara inte vuxenvärlden retirerar och bara pratar. Barn och ungdomar med problem saknar oftast, eller för det mesta, bra struktur samt trygga föräldrar och vuxna omkring sig.

Låt bara inte en liten klick förstöra för de skötsamma!

F.d Säterbo

Visa vem som bestämmer

Tuppkammen växer på dem när vuxenvärlden backar, som att stänga U-huset och stoppa diskot.

Bättre att "ösa" in lite fler vuxna karlar!

Ta, kriget! Ställ dit några killar från Atletklubben och Boxningsklubben kanske. Ett fåtal "skitungar" har orsakat så att skötsamma ungdomar förlorat både disko och Ungdomens hus.

Visa vem som bestämmer !

Boxar-Bosse

Gå ut hårt och öka!

Statuera ett exempel och visa de stökiga elementen att det är de vuxna som bestämmer. Tyvärr är det många vuxna som inte vågar, så därför härjar dessa ungdomar fritt på kvällar och helger.

Johan Hansson/Hedemora

Prata med

ditt barn

Det vore kanske inte så dumt om föräldrarna höll en bra stil och brydde sig vad ungdomarna gör när de är ute . Bara för de har blivit tonåringar betyder inte det att de klarar sig själva. De behöver mycket stöd och hjälp, trots deras kanske tuffa och självsäkra sätt är de små och behöver en bra vuxen relation.

Prata med ungarna hemma, hör med dem vad de vill och hur de tycker det är. Jag vet att de vill att vi ska bry oss om dem.

Säterbo

Sport är en vettig hobby

Mina tjejkompisar rider för det mesta och är i stallet på våra ridskolor. Måndag till fredag och helger har vi skötsel och hand om stalljouren.

Låt oss få ekonomiska resurser att ha något vettigt att göra som verkligen är bra för både kvinnor och män, från 0-100 år. Sysselsätt ungdomar med sport.

Ungdomsgårdar och föräldrar borde ha mer koll på sina småglin. Hämta och skjutsa, lägg er i vad de gör och säg absolut ifrån!

p.w

Säg ifrån på

skarpen!

Vuxenvärlden måste sätta ned foten och säga ifrån på skarpen.

Plocka bort ledarfiguren, så sänder det signaler till övriga ungdomar runt honom. Man kan inte riva ned stuprör på Folkets hus, misshandla vakter, hota personal på Ungdomens hus, utan att det blir konsekvenser.

Hjälp den här killen och sätt stopp nu !

Grabben är bara 15 år. Han behöver säkert hjälp att lära sig tygla sitt humör, och kanske byta miljö ett tag.

Bosse

Mer läsning

Annons