Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här slår de hårda nedskärningarna

Annons

Det blir kraftiga minskningar av antalet lärare på högstadiet vid Noretskolan i Mora.

Enligt barn- och utbildningsnämndens, bun:s, beslut dras sju lärartjänster in på högstadiet.

Dessutom förlorar Nusnäs skola 1,5 tjänster och Färnäs 2,85 tjänster. Antalet elevassistenter minskas med 6,75 tjänster - inklusive Noretskolans låg och mellanstadie.

Trots allt blir inte nedskärningarna i den omfattning som rektorn vid Noretskolan befarade i sin konsekvensbeskrivning för några veckor sedan.

Inför bun:s sammanträde på onsdagen har skolpersonal och föräldrar vid flera möten påtalat omöjligheten att minska antalet lärare på Noretskolan.

- Det är logiskt att vi påverkats av deras kritik, säger nämndens ordförande Nils Carlsson.

Det är 2,2 miljoner till oförutsedda medel samt 2,2 miljoner kronor som Dalatrafik betalat tillbaka till Mora kommun, som bun kan använda för att mildra konsekvenserna på Norets utbildningsområde.

Trots den insatsen blir det ändå ett underskott på 2,8 miljoner.

Antalet tjänster som försvinner på Strandens och Morkarlbys barn- och utbildningsområden är 11,7 respektive 14,2 lärar- och assistenttjänster. Vikarier ska heller inte sättas in vid sjukdom.

Barn- och utbildningsnämnden har dock fått ett tillskott på 820 000 kronor - pengar som inte använts i kom vux verksamhet under tredje kvartalet 2003. Pengar som grundskolans chef Jan Erik Steen i samråd med skolans verksamhetsområden kan fördela vid akuta situationer.

För barnomsorgen blir det inga fler nedläggningar än de fyra familjedaghem som lades ned i höstas i Noretområdet.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons