Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så grillar du säkrast

Annons

- En brand som börjar på altanen, uteplatsen eller balkongen och når husets takfot, får ofta ett snabbt förlopp, fortsätter han.

Varje år slutar ett antal grillfester i Dalarna med brandtillbud eller fullt utvecklade bränder. Exakt hur många det rör sig om är svårt att utläsa ur statistiken.

- Men bara de senaste åren har flera bostadshus brunnit ned efter grillning, säger Roger Andersson.

På marknaden finns många olika typer av grillar: el, gasol/lavasten och rena träkolsgrillar. Störst är brandrisken om man använder en träkolsgrill.

- Visst är det både bekvämt och mysigt att grilla på en träkollsgrill, men ofta har man någon sorts trätrall som golv och under den samlas det en massa löv och annat, säger Roger Andersson.

- Har man dessutom tak över uteplatsen blir det som samlas under golvet väldigt torrt. De behövs bara att lite glöd ramlar ner så är det i gång, fortsätter han.

Kring grillplatsen finns det också ofta mycket annat som brinner lätt. Det kan vara dynor till utemöbler, tidningar och pappersdukar.

Roger Andersson har en rad tips för säkrare grillning. Att flytta grillen från brännbart underlag som altanens trägolv är ett av dem. En annan uppmaning är att alltid ha något slags släckutrustning till hands.

- Gärna en pulversläckare, men bara en fylld vattenkanna är ju bättre än ingenting, säger Roger, som också rekommenderar att man grillar med lock.

- Det har flera fördelar. Håller man bara koll på askan som faller ner genom spjället, är det mera brandsäkert. Dessutom blir köttet mörare och godare.

Roger Andersson vill också mana till försiktighet med de så kallade engångsgrillarna, ett enkelt aluminiumtråg med träkol och tändmedel:

- Ställer man dem direkt på ett trägolv är brandrisken stor.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons