Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fungerar trängselskatten

Annons

- Det finns en risk att den som mycket sällan besöker Stockholm inte känner till vad som gäller under försöksperioden. Fordonet registreras automatiskt genom att registreringsskyltarna fotograferas när bilen passerar en betalstation. Då är det lätt att glömma bort att betala skatten, säger Vägverkets projektchef Birger Höök.

Och glömmer man, då kan det bli dyrt. För det är fordonsägaren, inte föraren, som ska betala trängselskatten.

Trängselskatten ska betalas inom fem dagar från det att man passerat betalstationen. Gör man inte det åker man på en expeditionsavgift på 70 kronor. Betalar man inte inom fyra veckor från den tidpunkt som bilen passerade betalstationen tar Vägverket ut en tilläggsavgift på 500 kronor. Betalas inte detta överlämnas indrivningen till Kronofogden, och ytterligare 500 kronor läggs på.

Hur gör man då för att betala?

Det enklaste sättet för den som ofta kör bil i Stockholm är, enligt Vägverket, att låna en elektronisk fordonsdosa (transponder). Den registrerar din trängselavgift, som sedan kopplas till och dras från ditt autogiro. Det kan ta upp till 14 dagar innan man kan använda transpondern, som man får låna gratis från Vägverket.

Det går också att betala över disk på Pressbyråer eller 7-Eleven-butiker, men inte heller det är något enkelt alternativ för dalfolket. 7-Eleven finns inte alls i Dalarna, och det finns bara en enda Pressbyråbutik, som ligger vid järnvägsstationen i Borlänge.

För många återstår då bara att betala via bank (ofta tillkommer bankens avgifter), på internet, plusgiro eller bankgiro.

Det kommer inte att finnas någon bemannad betalstation, och det går inte att betala i förskott.

Hur vet man då hur mycket man ska betala?

När man passerar en betalstation framgår det av en skylt på portalen vilket belopp som gäller just då. Man kan också vända sig till Kundtjänst (telefon 0771-29 29 29) eller gå in på Pressbyrån eller 7-Eleven för att få reda på sin aktuella skuld.

Det finns även möjlighet att gå in på internet, www.stockholmsforsoket.se, och där se skatten för det egna fordonet under "Mina skattebeslut".

Fotnot: Vägverkets konto för trängselskatt: PG 86 46 15-0, BG 5053-0765. Man ska alltid ange fordonets registreringsnummer och passagedatum vid betalning, eftersom varje skattebeslut ska betalas in var för sig.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons