Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fungerar Miljösverige

Annons

Nu, under de första veckorna i maj kommer de flesta småfåglarna till oss. Så också de som ska befolka holkarna på Islingbyholen. Här i närheten av industrin ska de sätta sina reden och lägga sina ägg.

Många har frågat mig: Hur går det med fåglarna på Islingbyholen? Mitt svar är: Att det går förmodligen lika illa som det gjort sedan 1986 då vår kommunbiolog började sin inventering!

Han kunde under sina mångåriga rapporteringar, välordnat nedskrivna, konstatera att dödligheten hos de kläckta fågelungarna var stor, i vissa holkar hundra procent.

Varför tror jag att dödligheten kommer att bli förödande även denna vår?

Jo, därför att dioxinutsläppet från bandlackeringsverket är ännu större än förut, produktionen har ökat och därmed giftutsläppen. Inga förbättringar har skett i den tekniska utrustningen.

Forskarna från Umeå universitet, som gjorde den första vetenskapliga undersökningen, konstaterade också att den stora dödligheten orsakades av dioxinförekomsten i fågelungarnas kroppar. Denna undersökningen betalades av kommunen, länsstyrelsen och företaget (SSAB).

Men företaget var inte nöjt med resultatet. Det inkallade en grupp sakkunniga, avlönade av företaget, som genomförde fågelundersökningen. De skrev sedan en rapport som blev underlaget för ett beslut i Miljödomstolen som friade bolaget. Kommunens och länsstyrelsens intresse upphörde.

Så går det till i dagens Miljösverige.

Några hundra fågelungars liv varje år, vem gråter för dem? Inte miljöansvariga vid SSAB, kommun och länsstyrelse.

På ett naturvårdsmöte sa någon: Varför tar man inte bort holkarna? Nej, fåglarnas död är indikationen på att vår boendemiljö är förgiftad och dödsfarlig. Men de ansvariga offrar både fåglar och människor för pengar.

RAGNAR PETTERSSON

Mer läsning

Annons