Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så får du ut virket ur skogen - trots blöta

Annons

Fredrik Staland på SkogForsk har studerat problemet med att det är svårt att få ut virke ur skogen vissa perioder. Skogsfolk från Mellansverige har varit samlade i Vansbro för att ta del av Fredriks synpunkter. De började med ett seminarium på Värdshuset Flottaren och åkte sedan ut på Finnmarken för att se en skotare i arbete.

- Ett ojämnt råvaruflöde kostar skogsbranschen stora pengar varje år. Regniga höstar och tjälfria vintrar har fått till följd att skogsbruket på många ställen har brist på avverkningsbara bestånd under vår och höst. Den dåliga bärigheten kan också leda till markskador som är skadliga för miljön och som det kostar pengar att åtgärda, förklarade Fredrik Staland.

Det går dock att få ut virke ur skogen under svåra förhållanden, utan att orsaka svåra markskador.

- Det är viktigt att planera avverkningarna noga, det går att ta sig över blöta partier genom att göra tillfälliga broar av ris eller massaved. Nu finns dessutom små broar som skotarna kan ta med sig och lägga ut över bäckar och blöta partier.

Bredare däck på skogsmaskinerna kan minska markskadorna liksom så kallade miljöband.

Vid Flatsjöfallet där Stora Enso avverkat visade Sjö Bertil Larsson hur en fullastad skotare tog sig över våta partier. Där demonstrerades brodelar hopsatta av kanthyvlat virke, en liten valvbro av plast och en järnbro, sådant som skogsmaskinen kan ta med sig ut. Skogsfolket fick också se då Sjö Bertil körde över ris- och kavelbroar, gamla beprövade metoder.

- Nyckeln till framgång är att man vidtar åtgärderna innan man börjat köra sönder marken, sa Gunnar Lindgren på Nåsbevakningen.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons