Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så dödas en folkfest

Annons

Vintern går fort och sommaren är snart här med alla aktiviteter. Många saknar ekonomisk möjlighet att åka på semester, gå på festivaler och andra dyra arrangemang, därför har cruisingen i Borlänge centrum varje år varit ett billigt men roande alternativ för alla fattiglappar.

Crusingen har varit en folkfest där ung som gammal kunnat gå ut i centrum en kväll utan att bli nedslagen av någon ligist. Där har varit folk i alla åldrar, trevlig stämning och man har kunnat umgås utan att det kostat någonting.

Den traditionen är nu helt förstörd på grund av en samling naiva kommunalpolitiker som inte vet någonting om vad som verkligen händer under Peace & Love.

Borlänge blir aldrig något nytt Roskilde. Ni kommer aldrig att få sola er i festivalglansen, om ni trodde det. Det enda som händer här i Borlänge är att vi som bor här får problem som vi inte vill ha.

Borlänge kommer fortfarande att var känt för kriminalitet och droger. Inte det som faktiskt är bra här, om än på det lokala planet och i det mindre formatet. Allt behöver inte vara i megaformat.

Peace & Love späder bara på det dåliga ryktet då folk (läs ungdomar) lämnat allt folkvett hemma och beter sig som svin.

Nu har Peace & Love, med kommunens goda minne, lyckats muta in hela centrum utan större besvär. Vill bara påminna de styrande om att här bor faktiskt fler än ungdomar vars största intresse är att supa, spy, skräpa ner, pinka, pillertrilla, röka samt spruta in mystiska substanser i kroppen.

Eftersom nu Peace & Love fått kommunens kulturpris (vilket jag finner helt obegripligt) så tycker väl kommunen att droger och ett allmänt dåligt uppförande är helt okej, eftersom de sponsrar det hela.

Peace & Love kommer aldrig att bli annat än en festival för de närmast berörda och partysugna. Borlänge ligger inte i Danmark utan bortom allfarvägen i Dalarna. Får man som utomstående välja så åker man nog hellre till Danmark.

Naturligtvis finns det festivalbesökare som sköter sig men dessa försvinner dock i mängden och syns tyvärr inte.

Jag har med detta inte sagt att Borlänge Cruising är någon drogfri föreställning, långt därifrån, med det är bättre kontroll ute på gatorna. Det är många äldre som rör sig i vimlet då det är gratis. Kategorin på cruisingen är sällan pundare utan öldrickare. Det är mer kontrollerade former än Peace & Love där ungdomarna sitter och hinkar smuggeldricka i sina tält.

Nu säger naturligvis Peace & Love att så är det absolut inte. Allt är så skötsamt under denna festival att man får tårar i ögonen. Jo tjena, jag bor fyra kilometer från centrum och i somras var det fullt med folk som letade tältplatser och var så drogade att de inte visste var de var.

Är det sådana besökare vi vill ha? Vid ett försök att ta mig in till centrum under festivalen fick jag se så många korkade situationer att det inte var sant.

Det värsta var stollarna som lagade mat invid järnvägsspåret vid Jussi Björlings väg och använde rälsen som köksbänk. Är man så korkad eller påverkad så ska man inte vara ute bland vanligt folk. Samt alla dessa puckon som använde järnvägsspåret som promenadväg. Var fanns alla avspärrningar och vakter? Jag bara undrar.

Jag tar mig för pannan och funderar om detta verkligen är det som Borlänge kommun vill bli kända för utanför kommungränsen?

Naturligtvis ska vi ha festivaler och skoj, men det ska inte vara som nu: Att vissa arrangemang favoriseras och andra slängs i slaskhinken.

Naturligtvis ska inte kommunen klanta till det som med sommarens arrangemang. Det är bedrövligt. I demokratins namn så har vi väl alla rätt till vårt centrum. Eller hur?

Och så länge som Peace & Love inte lyckas bättre med att ta hand om sopor, städa och hålla snyggt så ska inte arrangemanget favoriseras.

Att vårt centrum inte ser ut som en soptipp är viktigt för trivseln. Det skulle aldrig ha blivit en enda cruising till om det sett lika illa ut som när Peace & Love dragit fram. Men det görs tydligen skillnad på folk.

Så ett råd till festivalens generaler detta år: Lär er att hålla skiten ifrån er. Lär er städa och hålla rent.

Jag hoppas att crusingen återuppstår och att vi får en stor folkfest i centrum, för det är vi vanliga Borlängebor värda. Allt behöver inte kosta pengar och vara drogrelaterat för att vara roligt.

Så tack för allt Peace & Love. Speciellt för att ni förstörde sommaren 2007. Må haschpiporna lysa över eder, och lycka till.

EDER FRU HUSMUS

Mer läsning

Annons